Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 127 Ocena: 5733
Dodano: 14.12.2014
Odsłon: 795
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przepis ten ma tak jakby 3 części i postaram się tak je opisać, pierwsze 2 części możemy przygotowywać w sumie równocześnie.
1. W rondlu zagotowuję miód, dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Po zeszkleniu dodaję kaszankę nieco rozdrobnioną (bez osłonki). Kiedy kaszanka się już całkowicie rozpadnie dodaję łyżkę oliwy, pół łyżeczki curry, sok i startą skórkę z całej cytryny. Duszę wszystko aż nieco odparuje i zgęstnieje. Na sam koniec dodaję w kosteczkę pokrojone jabłko mieszam i ściągam z ognia.
2. Dorsza kroję na dość duże kawałki (takie jakie będą podawane) obtaczam go w kurkumie i doprawiam pieprzem, smażę go po kilka minut z każdej strony na pergaminie polanego odrobiną oleju.
3. Po usmażeniu dorsza na pergamin (z tym całym aromatem) daję kawałek masła i starty na tarce ząbek czosnku, chwilę smażę i zalewam białym winem. Kiedy to wszystkie aromaty odejdą od papieru - wyciągam go i trochę wszystko redukuję. Doprawiam solą, pieprzem i cukrem, dokładam resztę masła i jak się ładnie rozpuści dodaję oczyszczonego z gniazda nasiennego i pokrojonego w nieduże kawałki zielonego ogórka. Chwilę gotuję mieszając.
Usmażonego dorsza układam na słodkiej kaszance otaczając sosem z zielonym ogórkiem.
Zdjęcia z kolejnych etapów przepisu dostępne na :
http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2014/12/dorsz-na-kaszance-w-sosie-z-ogorka.html
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)