Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dorsz na kaszance z sosem z ogórka jest to jeden z nielicznych przepisów gdzie inspiracji dostałem po programie telewizyjnym. W tym przepisie bardzo zaciekawiło mnie przygotowanie kaszanki oraz sosu z ogórka, zresztą zobaczcie sami ... nie wspomnę że wyszło faktycznie przepysznie.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 505
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11162
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3928
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1359
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 505
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11162
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3928
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1359
Składniki
Przepis ten ma tak jakby 3 części i postaram się tak je opisać, pierwsze 2 części możemy przygotowywać w sumie równocześnie. 1. W rondlu zagotowuję miód, dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Po zeszkleniu dodaję kaszankę nieco rozdrobnioną (bez osłonki). Kiedy kaszanka się już całkowicie rozpadnie dodaję łyżkę oliwy, pół łyżeczki curry, sok i startą skórkę z całej cytryny. Duszę wszystko aż nieco odparuje i zgęstnieje. Na sam koniec dodaję w kosteczkę pokrojone jabłko mieszam i ściągam z ognia. 2. Dorsza kroję na dość duże kawałki (takie jakie będą podawane) obtaczam go w kurkumie i doprawiam pieprzem, smażę go po kilka minut z każdej strony na pergaminie polanego odrobiną oleju. 3. Po usmażeniu dorsza na pergamin (z tym całym aromatem) daję kawałek masła i starty na tarce ząbek czosnku, chwilę smażę i zalewam białym winem. Kiedy to wszystkie aromaty odejdą od papieru - wyciągam go i trochę wszystko redukuję. Doprawiam solą, pieprzem i cukrem, dokładam resztę masła i jak się ładnie rozpuści dodaję oczyszczonego z gniazda nasiennego i pokrojonego w nieduże kawałki zielonego ogórka. Chwilę gotuję mieszając. Usmażonego dorsza układam na słodkiej kaszance otaczając sosem z zielonym ogórkiem. Zdjęcia z kolejnych etapów przepisu dostępne na : http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2014/12/dorsz-na-kaszance-w-sosie-z-ogorka.html