Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz na kaszance w sosie z ogórka

Dorsz na kaszance w sosie z ogórka

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 5153

Dodano:

Odsłon: 716

Dorsz na kaszance z sosem z ogórka jest to jeden z nielicznych przepisów gdzie inspiracji dostałem po programie telewizyjnym. W tym przepisie bardzo zaciekawiło mnie przygotowanie kaszanki oraz sosu z ogórka, zresztą zobaczcie sami ... nie wspomnę że wyszło faktycznie przepysznie.

Składniki

  • 1 ładny filet z dorsza
  • 30 dag kaszanki (2 szt)
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki curry
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki miodu naturalnego
  • kurkuma
  • 1 świeży zielony ogórek
  • 1/3 kostki masła
  • 100 ml białego wina wytrawnego (u mnie półwytrawne)
  • 1 jabłko
  • sól, pieprz, oliwa do smażenia
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przepis ten ma tak jakby 3 części i postaram się tak je opisać, pierwsze 2 części możemy przygotowywać w sumie równocześnie.

    1. W rondlu zagotowuję miód, dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Po zeszkleniu dodaję kaszankę nieco rozdrobnioną (bez osłonki). Kiedy kaszanka się już całkowicie rozpadnie dodaję łyżkę oliwy, pół łyżeczki curry, sok i startą skórkę z całej cytryny. Duszę wszystko aż nieco odparuje i zgęstnieje. Na sam koniec dodaję w kosteczkę pokrojone jabłko mieszam i ściągam z ognia.

    2. Dorsza kroję na dość duże kawałki (takie jakie będą podawane) obtaczam go w kurkumie i doprawiam pieprzem, smażę go po kilka minut z każdej strony na pergaminie polanego odrobiną oleju.

    3. Po usmażeniu dorsza na pergamin (z tym całym aromatem) daję kawałek masła i starty na tarce ząbek czosnku, chwilę smażę i zalewam białym winem. Kiedy to wszystkie aromaty odejdą od papieru - wyciągam go i trochę wszystko redukuję. Doprawiam solą, pieprzem i cukrem, dokładam resztę masła i jak się ładnie rozpuści dodaję oczyszczonego z gniazda nasiennego i pokrojonego w nieduże kawałki zielonego ogórka. Chwilę gotuję mieszając.

    Usmażonego dorsza układam na słodkiej kaszance otaczając sosem z zielonym ogórkiem.


    Zdjęcia z kolejnych etapów przepisu dostępne na :
    http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2014/12/dorsz-na-kaszance-w-sosie-z-ogorka.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń