Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz pieczony na warzywach

Dorsz pieczony na warzywach

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 3770

Dodano:

Odsłon: 7641

Dietetyczna wersja pieczonej ryby nie musi być ani nudna ani niesmaczna.

Składniki

  • dorsz - 450g
  • papryka - 2 sztuki
  • cukinia - 1 sztuka
  • koperek
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • ser twardy do starcia
  • oliwa
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pokrojone warzywa skrapiamy oliwą. Doprawiamy intensywnie pieprzem i solą. Mieszamy rękami i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na przykład w jednorazowym pojemniku do zapiekania.

  2. Na wierzchu warzyw układamy skropione sokiem z cytryny i natarte solą oraz pieprzem kawałki ryby. Całość posypujemy pietruszką i zamykamy naczynie.

  3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i pieczemy rybę przez około 45 minut. 10 minut przed zdejmujemy pokrywkę, posypujemy tartym serem i zapiekamy na złoto. Co prawda my podaliśmy rybę z ziemniakami i pyszna sałatą ale spokojnie można zjeść ją tylko z pysznymi warzywami, na których ją piekliśmy.

    Pod wpisem znajdziecie link na nasz blog gdzie jest więcej dietetycznych ale pysznych przepisów. Pasują do diety Vitalia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń