Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem pomysł na dorsza pieczonego w piekarniku w gęstym sosie pomidorowym. Pieczony dorsz jest na pewno zdrowszy od panierowanego i smażonego, a także bardzo smaczny. Dodatki sprawiają, że danie jest bogate, a smak ryby wzbogacony
Syta jesienna zupa.
Odsłon: 46
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 5685
Polecam.
Odsłon: 1111
Coś pysznego. Polecam.
Odsłon: 158
Sztuka mięsa pieczonego na rodzinny obiad czy to na niedzielę czy święta.
Odsłon: 494
Syta jesienna zupa.
Odsłon: 46
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 5685
Polecam.
Odsłon: 1111
Coś pysznego. Polecam.
Odsłon: 158
Sztuka mięsa pieczonego na rodzinny obiad czy to na niedzielę czy święta.
Odsłon: 494
Składniki
Dorsza myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Ja każdy płat pokroiłam w poprzek na 3 części Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na 2 godziny Przygotowujemy sos: na oleju smażymy pokrojoną w piórka cebulę, aż się zeszkli. Wówczas dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę razem smażymy mieszając Następnie do cebuli i czosnku wlewamy zawartość puszki z pomidorami. Mieszamy i dusimy razem, aż pomidory się rozpadną i sos będzie dość gęsty. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienko sosem. na nim układamy rybę i zalewamy pozostałym sosem. Po wierzchu sypiemy starty ser żółty. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 185 stopni piekarnika Rybę pieczemy ok 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrycie z naczynia, aby sos odparował a ser się lekko zarumienił Taki pieczony dorsz doskonale smakuje z ryżem i surówką z kiszonej kapusty