Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem pomysł na dorsza pieczonego w piekarniku w gęstym sosie pomidorowym. Pieczony dorsz jest na pewno zdrowszy od panierowanego i smażonego, a także bardzo smaczny. Dodatki sprawiają, że danie jest bogate, a smak ryby wzbogacony
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 103006
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2001
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5861
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5859
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 103006
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2001
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5861
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5859
Składniki
Dorsza myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Ja każdy płat pokroiłam w poprzek na 3 części Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na 2 godziny Przygotowujemy sos: na oleju smażymy pokrojoną w piórka cebulę, aż się zeszkli. Wówczas dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę razem smażymy mieszając Następnie do cebuli i czosnku wlewamy zawartość puszki z pomidorami. Mieszamy i dusimy razem, aż pomidory się rozpadną i sos będzie dość gęsty. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienko sosem. na nim układamy rybę i zalewamy pozostałym sosem. Po wierzchu sypiemy starty ser żółty. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 185 stopni piekarnika Rybę pieczemy ok 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrycie z naczynia, aby sos odparował a ser się lekko zarumienił Taki pieczony dorsz doskonale smakuje z ryżem i surówką z kiszonej kapusty