Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz pieczony w piekarniku w pomidorach. Dorsz z piekarnika

Dorsz pieczony w piekarniku w pomidorach. Dorsz z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2598

Dodano:

Odsłon: 954

Tym razem pomysł na dorsza pieczonego w piekarniku w gęstym sosie pomidorowym. Pieczony dorsz jest na pewno zdrowszy od panierowanego i smażonego, a także bardzo smaczny. Dodatki sprawiają, że danie jest bogate, a smak ryby wzbogacony

Składniki

  • 2 średnie płaty z dorsza
  • puszka pomidorów bez skórki ( krojonych lub w całości )
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej
  • sól
  • pieprz
  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny
  • kawałek sera żółtego
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Dorsz pieczony w piekarniku w pomidorach. Dorsz z piekarnika

Przygotowanie

  1. Dorsza myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Ja każdy płat pokroiłam w poprzek na 3 części

    Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na 2 godziny

    Przygotowujemy sos: na oleju smażymy pokrojoną w piórka cebulę, aż się zeszkli. Wówczas dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę razem smażymy mieszając

    Następnie do cebuli i czosnku wlewamy zawartość puszki z pomidorami. Mieszamy i dusimy razem, aż pomidory się rozpadną i sos będzie dość gęsty. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem

  2. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienko sosem. na nim układamy rybę i zalewamy pozostałym sosem. Po wierzchu sypiemy starty ser żółty. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 185 stopni piekarnika

    Rybę pieczemy ok 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrycie z naczynia, aby sos odparował a ser się lekko zarumienił

    Taki pieczony dorsz doskonale smakuje z ryżem i surówką z kiszonej kapusty

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń