Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na delikatne i soczyste kotleciki z indyka z wyrazistą nutą curry oraz świeżym szczypiorkiem. Kotleciki są pożywne i lekkie, a swym smakiem i aromatem przenoszą nas wprost do kuchni azjatyckiej. Świetnie komponują się z ryżem i świeżą surówką.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 511
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1788
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21990
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 511
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1788
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21990
Składniki
Cebulkę drobno kroimy i szklimy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony ząbek czosnku, chwilę razem przesmażamy i studzimy zawartość patelni. Pierś z indyka mielimy i dodajemy do niej żółtko, ostudzoną cebulkę i czosnek, ubite na sztywną pianę białko (dla dodania delikatności), 3 łyżki bułki tartej, posiekany szczypiorek oraz przyprawy: curry, słodką paprykę oraz pieprz cayenne. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstały farsz doprawiamy solą, czarnym pieprzem i sosem sojowym.
Z powstałej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w panierce z bułki tartej wymieszanej z 1 łyżeczką mielonej kurkumy.
Uformowane kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Kotleciki podajemy z ryżem i świeżą surówką. Życzę smacznego! :)