Propozycja na delikatne i soczyste kotleciki z indyka z wyrazistą nutą curry oraz świeżym szczypiorkiem. Kotleciki są pożywne i lekkie, a swym smakiem i aromatem przenoszą nas wprost do kuchni azjatyckiej. Świetnie komponują się z ryżem i świeżą surówką.
Drobiowe kotleciki curry ze szczypiorkiem
Składniki
- 500 g piersi z indyka
- pęczek szczypiorku
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
- DO SMAKU:
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- szczypta pieprzu cayenne
- słodki sos sojowy
- sól i pieprz
- PANIERKA:
- bułka tarta
- kurkuma
Składniki
- 500 g piersi z indyka
- pęczek szczypiorku
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
- DO SMAKU:
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- szczypta pieprzu cayenne
- słodki sos sojowy
- sól i pieprz
- PANIERKA:
- bułka tarta
- kurkuma

Etapy przygotowania
Cebulkę drobno kroimy i szklimy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony ząbek czosnku, chwilę razem przesmażamy i studzimy zawartość patelni. Pierś z indyka mielimy i dodajemy do niej żółtko, ostudzoną cebulkę i czosnek, ubite na sztywną pianę białko (dla dodania delikatności), 3 łyżki bułki tartej, posiekany szczypiorek oraz przyprawy: curry, słodką paprykę oraz pieprz cayenne. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstały farsz doprawiamy solą, czarnym pieprzem i sosem sojowym.

Z powstałej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w panierce z bułki tartej wymieszanej z 1 łyżeczką mielonej kurkumy.

Uformowane kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Kotleciki podajemy z ryżem i świeżą surówką. Życzę smacznego! :)

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 246

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 192
Ostatnio komentowane przepisy
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 246

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 192



Składniki
- 500 g piersi z indyka
- pęczek szczypiorku
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
- DO SMAKU:
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- szczypta pieprzu cayenne
- słodki sos sojowy
- sól i pieprz
- PANIERKA:
- bułka tarta
- kurkuma
Cebulkę drobno kroimy i szklimy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony ząbek czosnku, chwilę razem przesmażamy i studzimy zawartość patelni. Pierś z indyka mielimy i dodajemy do niej żółtko, ostudzoną cebulkę i czosnek, ubite na sztywną pianę białko (dla dodania delikatności), 3 łyżki bułki tartej, posiekany szczypiorek oraz przyprawy: curry, słodką paprykę oraz pieprz cayenne. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstały farsz doprawiamy solą, czarnym pieprzem i sosem sojowym.
Z powstałej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w panierce z bułki tartej wymieszanej z 1 łyżeczką mielonej kurkumy.
Uformowane kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Kotleciki podajemy z ryżem i świeżą surówką. Życzę smacznego! :)
Pysznie bardzo :)