Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste ciasto drożdżowe na maślance z pysznymi dodatkami: kiełbasą, cebulą, pieczarkami i kiszonymi ogórkami.
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 60
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 501
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1024
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10365
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 79
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 60
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 501
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1024
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10365
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 79
Składniki
Maślankę lekko podgrzewamy. Dodajemy do niej cukier i drożdże, zostawiamy na kilka minut. Po tym czasie mieszamy z mąką, solą i olejem. Ciasto zagniatamy 5 minut - będzie dość klejące. Przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę i pieczarki w plasterki. Smażymy na oleju pod przykryciem, aż cebula będzie miękka, a kiełbasa ładnie przypieczona. Dodajemy pokrojone w plasterki ogórki kiszone, doprawiamy solą, pieprzem zwykłym i ziołowym i słodką papryką. Smażymy jeszcze 2 minuty. Wyrośnięte ciasto wykładamy do formy. Przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy jeszcze na 15 minut. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i wykładamy farsz. Posypujemy świeżymi ziołami.
Pieczemy w 200 stopniach 30 - 35 minut.
Ciasto jest najlepsze na świeżo, ale świetnie smakuje też na zimno.