Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie i puszyste naleśniki z sosem czekoladowym
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39569
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 409
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 181
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 376
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9271
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39569
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 409
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 181
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 376
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9271
Składniki
Naleśniki: drożdże rozpuszczamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i z cukrem. Odstawiamy na kilka minut. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, jajka, wodę, resztę mleka oraz rozprowadzone drożdże. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Następnie dodajemy przestudzone masło oraz skórkę z pomarańczy. Mieszamy, aż ciasto będzie jednolite. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę, aż ciasto wyrośnie (lepiej użyć dużej miski, bo ciasto lubi wypłynąć). Po wyrośnięciu smażymy naleśniki. Przed smażeniem pierwszego naleśnika na patelni rozgrzewamy pół łyżeczki masła, kolejne smażymy już bez tłuszczu z obu stron do zrumienienia.
Sos czekoladowy: kremówkę zagotowujemy z cukrem waniliowym, czekoladę rozpuszczamy z masłem na małym ogniu. Kremówkę wlewamy do czekolady i mieszamy.
Naleśniki zwijamy w rulony, układany na talerzu jeden obok drugiego. Polewamy sosem. Danie posypujemy otartą skórką z pomarańczy.