Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie i puszyste naleśniki z sosem czekoladowym
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6081
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9084
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8539
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5881
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6081
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9084
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8539
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5881
Składniki
Naleśniki: drożdże rozpuszczamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i z cukrem. Odstawiamy na kilka minut. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, jajka, wodę, resztę mleka oraz rozprowadzone drożdże. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Następnie dodajemy przestudzone masło oraz skórkę z pomarańczy. Mieszamy, aż ciasto będzie jednolite. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę, aż ciasto wyrośnie (lepiej użyć dużej miski, bo ciasto lubi wypłynąć). Po wyrośnięciu smażymy naleśniki. Przed smażeniem pierwszego naleśnika na patelni rozgrzewamy pół łyżeczki masła, kolejne smażymy już bez tłuszczu z obu stron do zrumienienia.
Sos czekoladowy: kremówkę zagotowujemy z cukrem waniliowym, czekoladę rozpuszczamy z masłem na małym ogniu. Kremówkę wlewamy do czekolady i mieszamy.
Naleśniki zwijamy w rulony, układany na talerzu jeden obok drugiego. Polewamy sosem. Danie posypujemy otartą skórką z pomarańczy.