Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duńskie naleśniki, czyli lekko złociste placki wyróżniają się puszystym ciastem. Są one zwykle podawane z owocami, cukrem pudrem, dżemem lub syropem. Ich delikatna konsystencja i lekko chrupiące brzegi sprawiają, że świetnie sprawdzają się zarówno na śniadanie, jak i deser.
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 205
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1329
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25125
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 205
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1329
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25125
Składniki
Zsiadłe mleko wymieszaj z jajkami i mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Mieszaj tak długo, aż masa będzie gładka i bez grudek.
Rozgrzej patelnię z olejem, lecz uważaj, żeby temperatura nie była zbyt wysoka. Łyżką kładź placki na powierzchnię i smaż naleśniki z obu stron. Gdy będą złociste, ściągnij je z patelni. Nadmiar oleju odsącz za pomocą ręczników papierowych.
Duńskie naleśniki najlepiej smakują z owocami (np. borówkami, malinami), cukrem pudrem, dżemem, syropem klonowym lub jogurtem naturalnym. Podawaj je od razu po przygotowaniu.