Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszona cebula z boczkiem

Duszona cebula z boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 597

Dodano:

Odsłon: 1611

Pomysł na potrawkę z cebuli.

Składniki

  • 4 sztuki cebuli żółtej
  • wędzony boczek
  • 1 szklanka wody przegotowanej
  • szczypta papryki ostrej
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Duszona cebula z boczkiem

Przygotowanie

  1. Najpierw kroimy boczek (ilość i rodzaj zależy od gustu) na paski i wrzucamy go na rozgrzaną patelnię (patelnia musi być głęboka i z przykrywką). Cebulę kroimy na cienkie półkola (ja użyłam szatkownicy). Gdy boczek się zarumieni wrzucamy cebulę i podsmażamy aż cebula zmięknie. Potem przykręcamy gaz, dodajemy wodę, przyprawy i dobrze mieszamy ze sobą składniki. Przykrywamy patelnię przykrywką i całość dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Podajemy na ciepło z grzankami z chleba.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń