Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duszona karkówka z cebulą i papryką jest niesamowicie delikatna i aromatyczna. Przepis jest bardzo prosty, a danie robi się praktycznie samo. Jest świetną propozycją na jesienny czy zimowy obiad dla całej rodziny.
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 54
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5666
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 98
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 571
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 54
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5666
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 98
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 571
Składniki
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je na kotlety o grubości ok. 2,5 cm i obficie posyp je solą i pieprzem. Na patelni z możliwością zapiekania rozgrzej oliwę. Podsmaż kotlety na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony, do zrumienienia. Podsmażoną karkówkę odkładaj na bok. Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulę pokrojoną w piórka do zeszklenia. Dodaj pokrojone w paseczki papryki i smaż całość przez 2 minuty.
Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj przez 1 minutę. Wlej piwo. Zeskrob drewnianą szpatułką wszystkie brązowe pozostałości z brzegów. Dodaj brązowy cukier, kminek, tymianek i bulion. Wymieszaj do połączenia składników.
Na wierzchu utworzonego sosu połóż obsmażone kotlety z karkówki. Przykryj je pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. Celsjusza. Jeśli nie masz patelni do zapiekania, przełóż danie do naczynia żaroodpornego i przykryj je folią aluminiową.
Duś karkówkę przez ok. 1,5 godziny. Jeśli jest już wystarczająco miękka, zdejmij pokrywkę i piecz potrawę przez kolejne 15 minut. W przeciwnym wypadku zostaw mięso pod przykryciem na kolejne kilkanaście minut i sprawdź ponownie. Duszoną karkówę podawaj na ciepło, z dodatkiem ulubionego dodatku skrobiowego i sałatki.