Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duszona karkówka z cebulą i papryką jest niesamowicie delikatna i aromatyczna. Przepis jest bardzo prosty, a danie robi się praktycznie samo. Jest świetną propozycją na jesienny czy zimowy obiad dla całej rodziny.
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 63
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 6813
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 63
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 6813
Składniki
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je na kotlety o grubości ok. 2,5 cm i obficie posyp je solą i pieprzem. Na patelni z możliwością zapiekania rozgrzej oliwę. Podsmaż kotlety na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony, do zrumienienia. Podsmażoną karkówkę odkładaj na bok. Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulę pokrojoną w piórka do zeszklenia. Dodaj pokrojone w paseczki papryki i smaż całość przez 2 minuty.
Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj przez 1 minutę. Wlej piwo. Zeskrob drewnianą szpatułką wszystkie brązowe pozostałości z brzegów. Dodaj brązowy cukier, kminek, tymianek i bulion. Wymieszaj do połączenia składników.
Na wierzchu utworzonego sosu połóż obsmażone kotlety z karkówki. Przykryj je pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. Celsjusza. Jeśli nie masz patelni do zapiekania, przełóż danie do naczynia żaroodpornego i przykryj je folią aluminiową.
Duś karkówkę przez ok. 1,5 godziny. Jeśli jest już wystarczająco miękka, zdejmij pokrywkę i piecz potrawę przez kolejne 15 minut. W przeciwnym wypadku zostaw mięso pod przykryciem na kolejne kilkanaście minut i sprawdź ponownie. Duszoną karkówę podawaj na ciepło, z dodatkiem ulubionego dodatku skrobiowego i sałatki.