Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wolno duszona łopatka z sarniny to obok giczy dla mnie jest najbardziej cudownie soczystą i mięciutką częścią sarniej tuszy.
Pychota. Polecam.
Odsłon: 193
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 355
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 70
Przepis dnia
Smaczny i szybki bigos.
Odsłon: 27656
Pychota. Polecam.
Odsłon: 193
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 355
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 70
Przepis dnia
Smaczny i szybki bigos.
Odsłon: 27656
Składniki
Umytą łopatkę kroję na pół ( przecinam chrzęść między kośćmi). Obsmażam ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle( ja dusiłam w żeliwnym garnku), dodaję pokrojoną cebulę, pokruszony grzybek i sos Worcester. Smażę do zrumienienia cebuli, podlewam szklanką gorącej wody i duszę na wolnym ogniu pod przykryciem około 3-4 godziny. Pod koniec duszenia przyprawiam solą i pieprzem.
Mięso jest gotowe gdy łatwo odchodzi od kości.
Mięso podałam z marchewką z ziemniakami i sezonową surówką.