Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wolno duszona łopatka z sarniny to obok giczy dla mnie jest najbardziej cudownie soczystą i mięciutką częścią sarniej tuszy.
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 1878
Żeberka w najzdrowszej wersji, nie smażone, nie duszone, nie pieczone: grillo...
Odsłon: 16
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3052
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 1878
Żeberka w najzdrowszej wersji, nie smażone, nie duszone, nie pieczone: grillo...
Odsłon: 16
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3052
Składniki
Umytą łopatkę kroję na pół ( przecinam chrzęść między kośćmi). Obsmażam ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle( ja dusiłam w żeliwnym garnku), dodaję pokrojoną cebulę, pokruszony grzybek i sos Worcester. Smażę do zrumienienia cebuli, podlewam szklanką gorącej wody i duszę na wolnym ogniu pod przykryciem około 3-4 godziny. Pod koniec duszenia przyprawiam solą i pieprzem.
Mięso jest gotowe gdy łatwo odchodzi od kości.
Mięso podałam z marchewką z ziemniakami i sezonową surówką.