Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszona pieczona łopatka z boczniakami

Duszona pieczona łopatka z boczniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2203 Ocena: 48836

Dodano:

Odsłon: 10684

No właśnie...znowu nam się za dużo zrobiło. Tym razem pieczeni. Można ją zamrozić na zaś, właśnie do takiego pysznego obiadu lub wykorzystać na bieżąco. Nie lubimy jak się coś w domu marnuje, więc zawsze eksperymentujemy. Dla nas to pyszna zabawa, dla Was możliwość wykorzystania tego, co macie aktualnie pod ręką.

Składniki

  • 400 g łopatki pieczonej
  • 200 g boczniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 ziarna jałowca
  • świeży majeranek (opcjonalnie suszony dodany troszkę wcześniej)
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Duszona pieczona łopatka z boczniakami

Przygotowanie

  1. Cebulę siekamy, razem z pokrojonymi w paski boczniakami podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę, pieczoną karkówkę, zalewamy bulionem, wrzucamy jałowiec i dusimy pod przykryciem przez 30 min. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do sosu i zagotowujemy, cały czas mieszając. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy listkami majeranku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń