No właśnie...znowu nam się za dużo zrobiło. Tym razem pieczeni. Można ją zamrozić na zaś, właśnie do takiego pysznego obiadu lub wykorzystać na bieżąco. Nie lubimy jak się coś w domu marnuje, więc zawsze eksperymentujemy. Dla nas to pyszna zabawa, dla Was możliwość wykorzystania tego, co macie aktualnie pod ręką.
Duszona pieczona łopatka z boczniakami
Składniki
- 400 g łopatki pieczonej
- 200 g boczniaków
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 500 ml bulionu wołowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 ziarna jałowca
- świeży majeranek (opcjonalnie suszony dodany troszkę wcześniej)
- sól, pieprz
Składniki
- 400 g łopatki pieczonej
- 200 g boczniaków
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 500 ml bulionu wołowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 ziarna jałowca
- świeży majeranek (opcjonalnie suszony dodany troszkę wcześniej)
- sól, pieprz

Etapy przygotowania
Cebulę siekamy, razem z pokrojonymi w paski boczniakami podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę, pieczoną karkówkę, zalewamy bulionem, wrzucamy jałowiec i dusimy pod przykryciem przez 30 min. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do sosu i zagotowujemy, cały czas mieszając. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy listkami majeranku.

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 352

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 776

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 121
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 292
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 352

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 776

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 121
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 292



Składniki
- 400 g łopatki pieczonej
- 200 g boczniaków
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 500 ml bulionu wołowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 ziarna jałowca
- świeży majeranek (opcjonalnie suszony dodany troszkę wcześniej)
- sól, pieprz
Cebulę siekamy, razem z pokrojonymi w paski boczniakami podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę, pieczoną karkówkę, zalewamy bulionem, wrzucamy jałowiec i dusimy pod przykryciem przez 30 min. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do sosu i zagotowujemy, cały czas mieszając. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy listkami majeranku.
Pyszności :)
To mięso było przepyszne :)
Bajecznie smaczne połączenie, a prezentacja tylko zaprasza do skosztowania :)