Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszone roladki schabowe

Duszone roladki schabowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 1345

Dodano:

Odsłon: 29645

Duszone roladki schabowe, faszerowane mielonym mięsem od szynki. Można przygotować jako ciepłą kolację lub danie obiadowe.

Składniki

  • 6 kotletów schabowych
  • 40 dag mięsa do zmielenia (karkówka, łopatka lub inne)
  • jajko, bułka namoczona, cebula, majeranek i inne przyprawy
  • folia spożywcza, mąka do obtoczenia rolad, olej do smażenia
5-6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso zmielić, dodać jajko, namoczoną bułkę, posiekaną cebulę, majeranek, sól, pieprz i wyrobić jednolitą masę. Można dodać inne przyprawy, wg upodobania.
    Kotlety rozbić na cienkie płaty. Na każdy płat wyłożyć 1/6 masy mięsnej. Można dodać pieczarki, ogórka lub paprykę albo coś innego wg uznania.

  2. Następnie zwinąć roladki.

  3. Gotowe roladki ściśle zawinąć w folię spożywczą (jak cukierka) i odstawić w chłodne miejsce na ca pół godziny. W ten sposób roladki będą ładnie uformowane i sklejone.
    Po tym czasie usunąć folię i roladki obtoczyć w mące. Obsmażyć na oleju z każdej strony. Smażenie rozpoczynamy od strony zawiniętej roladki.

  4. Po obsmażeniu przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, marchewkę, pietruszkę i seler. Dusić po przykryciem. Ja dusiłam w szybkowarze 25 min.
    Powstały sosik zagęściłam zmiksowaną marchewką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń