Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne!! Na podstawie tej recepty mozecie zrobic takze skrzydelka. Wspaniale danie zarowno na obiad, jak i na wczesna kolacje - wszystko zalezy od dodatkow. Polecam serdecznie.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
Udka (lub skrzydelka) dokladnie oczyszczamy i myjemy, osuszamy. Do miski dajemy udka, czosnek obrany i pokrojony w plasterki, wszystkie przyprawy, troszke oliwy, dokladnie mieszamy i dajemy do lodowki na godzinke. (Kurkuma daje zawsze ze wzgledu na urode - bedzie piekny zloty kolor, ale i ze wzgledow prozdrowotnych - nie daje ona posmaku, jednak w polaczeniu z czarnym pieprzem jest bardzo zdrowa. ) Na glebokiej patelni rozpuszczamy smalec gesi, wykladamy na to przyprawione mieso, obsmazymy krotko z obu stron, podlewamy 1/2 litra wody. Patelnie przykrywamy pokrywa. Dusimy ok 40 minut (skrzydelka - 30 min.), uzupelniajac wode. ma powstac gesty sos, jednak nie mozna dopuscic do "skwierczenia". Odkrywamy pokrywe i zostawiamy na plycie jeszcze do momentu zredukowania sie sosu. Najlepszym momentem bedzie, jesli bedzie sie on "pienil" ale nie "skwierczal". Oj pyszne jest to!! Na obiadek z ziemniaczkami puree z tym sosem, lub na kolacje z pajda chleba, ktorym bedziemy wyjadac sos czosnkowy. Musisz sprobowac!!