Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszone żeberka w sosie z kaszą gryczaną.

Duszone żeberka w sosie z kaszą gryczaną.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26201

Dodano:

Odsłon: 354

Duszone żeberka podane z kaszą gryczaną, polane sosem oraz z marynowanym ogórkiem.

Składniki

  • żeberka 45 dag
  • kasza gryczana biała
  • suszona włoszczyzna 2 łyżki
  • liście laurowe 3 szt.
  • ziele angielskie 10 szt.
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • sałatka z kapusty i papryk lub korniszony
  • mąka pszenna do zagęszczenia sosu
  • śmietana 30% 2 łyżki do zabielenia sosu
  • Marynata:
  • musztarda 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz kolorowy 1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • czosnek 3 ząbki przeciśnięty
  • wegeta nature 1 łyżeczka
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Duszone żeberka w sosie z kaszą gryczaną.

Przygotowanie

  1. Wszystkie suche składniki mieszamy. Do suchych składników dodajemy musztardę, mieszamy i nacieramy pokrojone w kawałki żeberka. Natarte żeberka wkładamy do pojemnika, zakrywamy i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po 24 godzinach smażymy na gorącym tłuszczu z każdej strony na rumiany kolor. W między czasie gotujemy bulion warzywny z domową pastą rosołową, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i suszoną włoszczyzną. Podsmażone żeberka wkładamy do gotującego się bulionu i dusimy je na małym ogniu pod przykryciem, do miękkości mięsa. Bulion doprawiamy do smaku, zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną robiąc sos. Gotowe żeberka podajemy z ugotowaną kaszą, sałatką z kapusty i papryk lub korniszonami.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń