Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duszonki, czy też prażonki, to danie wyśmienite! Jest to proste do przygotowania, ale jakże pyszne danie. Do żeliwnego kociołka wkładamy łatwo dostępne, sezonowe warzywa i trochę mięsa i gotowe.
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17121
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3105
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 465
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 144
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2016
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17121
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3105
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 465
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 144
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2016
Składniki
Dużymi liśćmi kapusty wykładamy dno i boki garnka oraz odkładamy kilka na przykrycie duszonki od góry. Resztę kapusty szatkujemy. Ziemniaki i marchewkę kroimy w talarki grubości około 05, cm. Cebule siekamy w grube pióra, boczek w plastry. Żeberka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na liściach kapusty układamy plastry boczku, następnie kładziemy ziemniaki, pozostałe warzywa i żeberka, i tak układamy warstwy aż do wyczerpania składników. Na wierzch kładziemy jeszcze plasterki boczku i całość przykrywamy liśćmi kapusty. Pamiętamy by warstwy doprawiać niewielką ilością soli, pieprzu, liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem. Na koniec do garnka dolewamy wody do pełna. Pokrywę kociołka przykręcamy i gotowy kociołek stawiamy na palenisku. Czekamy około 90 min. Można w trakcie pieczenia, po ok. godzinie, zdjąć kociołek w ogniska i sprawdzić, czy danie jest już gotowe. Ważne jest, aby ogień nie był duży, żeby prażonki się nie przypaliły
Smacznego