Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duszonki, czy też prażonki, to danie wyśmienite! Jest to proste do przygotowania, ale jakże pyszne danie. Do żeliwnego kociołka wkładamy łatwo dostępne, sezonowe warzywa i trochę mięsa i gotowe.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22439
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14541
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4490
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43650
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 565
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 540
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22439
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14541
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4490
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43650
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 565
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 540
Składniki
Dużymi liśćmi kapusty wykładamy dno i boki garnka oraz odkładamy kilka na przykrycie duszonki od góry. Resztę kapusty szatkujemy. Ziemniaki i marchewkę kroimy w talarki grubości około 05, cm. Cebule siekamy w grube pióra, boczek w plastry. Żeberka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na liściach kapusty układamy plastry boczku, następnie kładziemy ziemniaki, pozostałe warzywa i żeberka, i tak układamy warstwy aż do wyczerpania składników. Na wierzch kładziemy jeszcze plasterki boczku i całość przykrywamy liśćmi kapusty. Pamiętamy by warstwy doprawiać niewielką ilością soli, pieprzu, liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem. Na koniec do garnka dolewamy wody do pełna. Pokrywę kociołka przykręcamy i gotowy kociołek stawiamy na palenisku. Czekamy około 90 min. Można w trakcie pieczenia, po ok. godzinie, zdjąć kociołek w ogniska i sprawdzić, czy danie jest już gotowe. Ważne jest, aby ogień nie był duży, żeby prażonki się nie przypaliły
Smacznego