Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duszonki, czy też prażonki, to danie wyśmienite! Jest to proste do przygotowania, ale jakże pyszne danie. Do żeliwnego kociołka wkładamy łatwo dostępne, sezonowe warzywa i trochę mięsa i gotowe.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15753
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4754
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 435
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15753
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4754
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 435
Składniki
Dużymi liśćmi kapusty wykładamy dno i boki garnka oraz odkładamy kilka na przykrycie duszonki od góry. Resztę kapusty szatkujemy. Ziemniaki i marchewkę kroimy w talarki grubości około 05, cm. Cebule siekamy w grube pióra, boczek w plastry. Żeberka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na liściach kapusty układamy plastry boczku, następnie kładziemy ziemniaki, pozostałe warzywa i żeberka, i tak układamy warstwy aż do wyczerpania składników. Na wierzch kładziemy jeszcze plasterki boczku i całość przykrywamy liśćmi kapusty. Pamiętamy by warstwy doprawiać niewielką ilością soli, pieprzu, liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem. Na koniec do garnka dolewamy wody do pełna. Pokrywę kociołka przykręcamy i gotowy kociołek stawiamy na palenisku. Czekamy około 90 min. Można w trakcie pieczenia, po ok. godzinie, zdjąć kociołek w ogniska i sprawdzić, czy danie jest już gotowe. Ważne jest, aby ogień nie był duży, żeby prażonki się nie przypaliły
Smacznego