Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duszonki, czy też prażonki, to danie wyśmienite! Jest to proste do przygotowania, ale jakże pyszne danie. Do żeliwnego kociołka wkładamy łatwo dostępne, sezonowe warzywa i trochę mięsa i gotowe.
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 49
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7552
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154945
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1071
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 525
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 49
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7552
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154945
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1071
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 525
Składniki
Dużymi liśćmi kapusty wykładamy dno i boki garnka oraz odkładamy kilka na przykrycie duszonki od góry. Resztę kapusty szatkujemy. Ziemniaki i marchewkę kroimy w talarki grubości około 05, cm. Cebule siekamy w grube pióra, boczek w plastry. Żeberka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na liściach kapusty układamy plastry boczku, następnie kładziemy ziemniaki, pozostałe warzywa i żeberka, i tak układamy warstwy aż do wyczerpania składników. Na wierzch kładziemy jeszcze plasterki boczku i całość przykrywamy liśćmi kapusty. Pamiętamy by warstwy doprawiać niewielką ilością soli, pieprzu, liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem. Na koniec do garnka dolewamy wody do pełna. Pokrywę kociołka przykręcamy i gotowy kociołek stawiamy na palenisku. Czekamy około 90 min. Można w trakcie pieczenia, po ok. godzinie, zdjąć kociołek w ogniska i sprawdzić, czy danie jest już gotowe. Ważne jest, aby ogień nie był duży, żeby prażonki się nie przypaliły
Smacznego