Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie sycące jednogarnkowe, w zasadzie można je przygotować o każdej porze roku, w tego, co akurat ma się pod ręką :)
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4172
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8587
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 868
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 959
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4172
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8587
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 868
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 959
Składniki
Odkładamy kilka dużych liści kapusty – na wyłożenie garnka i przykrycie duszonki od góry. Ziemniaki i marchewkę kroimy w talarki grubości około 0,5 cm. Cebule siekamy w grube pióra, paprykę i boczek w grubą kostkę. Kapustę (całą lub połowę - w zależności od upodobań) szatkujemy. Dno i boki kociołka wykładamy liśćmi kapusty. A następnie równomiernie rozkładamy warstwami warzywa i boczek. Warstwy zaczynamy od ziemniaków, później kolejność jest dowolna. Pamiętamy by warstwy doprawiać niewielką ilością soli, pieprzu i tymianku. Ostatnią warstwą powinny być znów ziemniaki. Wierzch przykrywamy liśćmi kapusty.
Gotowy kociołek stawiamy na palenisku i czekamy około 90 min. Można w trakcie pieczenia po ok. godzinie zdjąć kociołek i sprawdzić, czy danie jest już gotowe. Ważne jest, aby ogień nie był duży, żeby prażonki się nie przypaliły.
Smacznego!