Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie sycące jednogarnkowe, w zasadzie można je przygotować o każdej porze roku, w tego, co akurat ma się pod ręką :)
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 303
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 171
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2495
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 8755
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 303
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 171
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2495
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 8755
Składniki
Odkładamy kilka dużych liści kapusty – na wyłożenie garnka i przykrycie duszonki od góry. Ziemniaki i marchewkę kroimy w talarki grubości około 0,5 cm. Cebule siekamy w grube pióra, paprykę i boczek w grubą kostkę. Kapustę (całą lub połowę - w zależności od upodobań) szatkujemy. Dno i boki kociołka wykładamy liśćmi kapusty. A następnie równomiernie rozkładamy warstwami warzywa i boczek. Warstwy zaczynamy od ziemniaków, później kolejność jest dowolna. Pamiętamy by warstwy doprawiać niewielką ilością soli, pieprzu i tymianku. Ostatnią warstwą powinny być znów ziemniaki. Wierzch przykrywamy liśćmi kapusty.
Gotowy kociołek stawiamy na palenisku i czekamy około 90 min. Można w trakcie pieczenia po ok. godzinie zdjąć kociołek i sprawdzić, czy danie jest już gotowe. Ważne jest, aby ogień nie był duży, żeby prażonki się nie przypaliły.
Smacznego!