Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z udzca dzika z brazowymi pieczarkami i brukselka w sosie smietanowym oraz smazonym ananasem. Niezbyt klasyczne polaczenie, ale sprawdzilo sie juz wielokrotnie.
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1824
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8384
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 769
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253658
Polecam.
Odsłon: 1476
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1824
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8384
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 769
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253658
Polecam.
Odsłon: 1476
Składniki
W zasadzie dziczyzne powinno sie marynowac przed przyrzadzaniem, ja uzywam do tego maslanki, przez co mieso staje sie jeszcze bardziej delikatne. Wymoczone mieso pokroic mieso na kawalki 8–10 cm. Warzywa oczyscic i pokroic w kostke. Rozgrzac olej slonecznikowy w duzym naczyniu zaroodpornym i podsmazyc mieso na zloty kolor ze wszystkich stron. Dodac warzywa i koncentrat pomidorowy, a po chwili czerwone wino, wodę i przyprawy i dusic przez co najmniej godzine na srednim ogniu. Co jakis czas mieso przekrecac na druga strone. Po godzinie dodac swieze ziola i chili i dusic przez nastepne 15-30 minut, az mieso bedzie miekkie i soczyste. Przecedzic mieso przez sito i wlozyc ponownie do garnka, zalac czystym sosem i dusic w nim jeszcze 5 minut, pod koniec ewentualnie doprawic sola i pieprzem.
Pod koniec duszenia miesa przygotowac dodatki. Oczyscic brukselke i gotowac w osolonej wodzie przez 4-5 minut, a nastepnie schlodzic pod zimna woda. Wlac smietane do garnka i podgrzac. Wyskrobac skórke pomaranczy i wycisnac sok, dodac do podgrzewanej smietany, wlac biale wino lub wode, a nastepnie doprawic sola, pieprzem i galka muszkatolowa. Wlozyc do sosu odsaczone brukselki i podgrzac. Pieczarki wyczyscic i pokroic, smazyc na masle i oliwie z oliwek przez 3-4 minuty. Doprawic sola, pieprzem i odrobina soku z cytryny. Obrac ananasa i pokroic na kawałki. Podgrzac maslo na patelni, az bedzie brazowe i smazyc w nim przez chwile kawalki ananasa.
Mieso podawac z sosem i pieczarkami, brukselke i ananasa podac osobno.