Do góry

Dania główne Przepis na:

Dutch baby na słono (pieczony naleśnik)

Dutch baby na słono (pieczony naleśnik)

Autor:

Przepisów i artykułów: 232 Ocena: 2019

Dodano:

Odsłon: 296

Dutch baby, wbrew nazwie nie pochodzi z Holandii. Jest pomysłem niemieckiego kucharza mieszkającego w Stanach Zjednoczonych. Sprawdza się na słodko i na słono. Tutaj w wersji ze szpinakiem i fetą.

Składniki

  • Naleśnik:
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna - 1/2 szklanki
  • Jajko - 3 szt
  • Sól - szczypta
  • Olej - 1 łyżeczka do nasmarowania patelni
  • Farsz:
  • Szpinak - 300g
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa - szczypta
  • Pieprz - do smaku
  • Ser feta - 100g
  • Parmezan - 20g
  • Czarnuszka do posypania
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dutch baby na słono (pieczony naleśnik)

Przygotowanie

  1. Farsz:
    Na oleju przesmażamy przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak (może być mrożony), pieprz i gałkę. Dusimy pod przykryciem 5 minut, potem bez przykrycia aby odparować nadmiar wody.


    Do zrobienia naleśnika potrzebna nam patelnia, którą można włożyć do piekarnika - moja patelnia ma 22cm.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy patelnię na kilka minut, aby również się nagrzała. Po wyjęciu smarujemy ją olejem.
    Składniki na naleśnika mieszamy (najlepiej trzepaczką) i wylewamy na patelnie.

    Naleśnika pieczemy 20 minut. Podczas pieczenia naleśnik urośnie - boki podniosą się do góry. Po wyjęciu naleśnik szybko opada, ale pozostaje kształt miseczki więc jest miejsce na farsz.

  2. Na podpieczonego naleśnika wykładamy szpinak. Posypujemy pokruszoną feta i parmezanem ściętym na tarce. Dopiekamy kolejne 10 minut.

    Przed podaniem posypujemy czarnuszką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń