Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dutch baby, wbrew nazwie nie pochodzi z Holandii. Jest pomysłem niemieckiego kucharza mieszkającego w Stanach Zjednoczonych. Sprawdza się na słodko i na słono. Tutaj w wersji ze szpinakiem i fetą.
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 89
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 203
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 163
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 89
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 203
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 163
Składniki
Farsz: Na oleju przesmażamy przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak (może być mrożony), pieprz i gałkę. Dusimy pod przykryciem 5 minut, potem bez przykrycia aby odparować nadmiar wody. Do zrobienia naleśnika potrzebna nam patelnia, którą można włożyć do piekarnika - moja patelnia ma 22cm. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy patelnię na kilka minut, aby również się nagrzała. Po wyjęciu smarujemy ją olejem. Składniki na naleśnika mieszamy (najlepiej trzepaczką) i wylewamy na patelnie. Naleśnika pieczemy 20 minut. Podczas pieczenia naleśnik urośnie - boki podniosą się do góry. Po wyjęciu naleśnik szybko opada, ale pozostaje kształt miseczki więc jest miejsce na farsz.
Na podpieczonego naleśnika wykładamy szpinak. Posypujemy pokruszoną feta i parmezanem ściętym na tarce. Dopiekamy kolejne 10 minut. Przed podaniem posypujemy czarnuszką.