Do góry

Dania główne Przepis na:

Dyniowe krokiety z pieczarkami

Przepis dnia 2018-10-02
Dyniowe krokiety z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 493

Dodano:

Odsłon: 1968

Krokiety w takiej wersji mają piękny, słoneczny kolor i pyszne pieczarkowe nadzienie. Warte wypróbowania.

Składniki

  • mleko 1 szklanka
  • woda gazowana 1 szkl
  • puree z dyni 0,5 szkl
  • jajko 1 szt
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • mąka kukurydziana 0,5 szklanki
  • sól 0,5 łyżeczki
  • olej 2 łyżki
  • Nadzienie
  • masło 1 łyżka
  • olej 1 łyżka
  • cebula 1 szt
  • pieczarki 40 dag
  • bułka tarta 1 łyżka
  • sól, sos sojowy i pieprz do smaku
  • Dodatkowo
  • jajka 2 szt
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dyniowe krokiety z pieczarkami

Przygotowanie

  1. Jajko, olej, mleko i wodę zmiksować. Dodać pure z dyni, sól i obie mąki, powtórnie zmiksować.

  2. Ciasto odłożyć na 15-20 minut a następnie usmażyć cienkie naleśniki.

  3. Nadzienie.
    Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę. Dodać starte na grubej tarce pieczarki, masło, smażyć do odparowania. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać z łyżką bułki tartej.

  4. Na usmażone naleśniki włożyć porcję nadzienia, zawinąć boki i zwinąć jak roladki.

  5. Zanurzać w roztrzepanych jajkach i obtoczyć w bułce tartej.
    Rumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń