Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne dyniowe leniwe
 
         
         
         
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6125
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1875
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6125
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1875
 
         
         
                Składniki
Pokrojoną w kostkę dynię wrzucamy do garnka, zalewamy wodą gotujemy aż będzie miękka ok 10 minut. Odlewamy wodę i widelcem rozdrabniamy można także blenderem.
W misce rozgniatamy widelcem twaróg, na w miarę gładką masę. Dodajemy puree z dyni, jajko i dokładnie mieszamy. Wsypujemy make, odrobinę soli i zagniatamy gładkie ciasto - jeśli mocno się klei dosypujemy po odrobinie mąki. (Niektóre dynie są bardzo mokre i puree z nich będzie wodniste.)
W międzyczasie w dużym garnku należy zagotować wodę z odrobiną soli. Ciasto wykładamy na dobrze posypany mąką blat. Odrywamy po kawałku, formujemy kluseczki. Wrzucamy na wrząca wodę i gotujemy około 2 min od wypłynięcia na powierzchnie.
wyłowić łyżką cedzakową, dokładnie osaczyć z wody i wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem, na talerzu posypać cukrem i cynamonem