Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesień to bezapelacyjnie czas dyni i jabłek. Można połączyć je na wiele sposobów, spośród których jednym z ciekawszych są dyniowe naleśniki! Purée z dyni nadaje ciastu rewelacyjny smak i piękny kolor. Takie naleśniki wypełnione jabłkami uprażonymi z cynamonem to pyszny pomysł na podwieczorek, ale mogą też posłużyć za pożywne śniadanie.
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1412
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 331
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1539
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1412
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 331
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1539
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 81
Składniki
Obierz jabłka i usuń gniazda nasienne. Pokrój owoce na małe kawałki. Skrop sokiem z cytryny. Podsmaż do miękkości z dodatkiem cukru, cynamonu i imbiru.
Przygotuj purée z dyni. Pokrój dynię na kawałki. Zostaw skórkę, usuń miękisz z pestkami. Upiecz dynię do miękkości (zajmie to około 30 minut) w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przestudź i zblenduj miąższ na gładką masę. Odmierz 100 g, a resztę wykorzystaj do innych celów.
Połącz w misce mleko i jajka. Dodaj purée z dyni, cukier, sól i przyprawy korzenne. Zmiksuj krótko. Dodaj partiami mąkę. Wymieszaj tak, by ciasto nie miało grudek.
Rozgrzej na patelni niewielką ilość masła klarowanego. Wlej porcję ciasta (niepełną łyżkę wazową), rozprowadź równomiernie i usmaż po obu stronach. Wysmaż tak całe ciasto, co pewien czas dodając na patelnię odrobinę masła.
Na każdy naleśnik nałóż porcję jabłek i złóż go w trójkąt. Możesz także przed nałożeniem jabłek rozsmarować na naleśniku kleks śmietany.