Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso halibuta jest bardzo łagodne, wilgotne i lekko słodkawe w smaku. Surowe mięso powinno być prawie przezroczyste, a po ugotowaniu śnieżnobiałe, kruche i miękkie, ale nadal jędrne. Dzisiaj proponuję pieczonego halibuta w słodko-pikantnej glazurze.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 228
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1140
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 228
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1140
Składniki
Do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec rybę wlewamy sos sojowy, sok z pomarańczy i dżem z chili, mieszamy. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, starty imbir oraz świeżo mielony pieprz, mieszamy. Rybę obtaczamy ze wszystkich stron w marynacie. Odstawiamy na 10 minut. Rybę wstawiamy do piecyka nagrzanego do 200°C i pieczmy przez 20-25 minut. Sos powinien się zredukować podczas pieczenia tworząc glazurę. Kawałki ryby smarujemy powstałą glazurą. Podajemy z pieczonymi ziemniakami warzywami polanymi sosem jogurtowym oraz świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowo-cytrynowym.