Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne skrzydełka na ostro z piekarnika, niesamowicie soczyste i aromatyczne, praktycznie same się robią, polecam również marynatę, jest wspaniała :-) Smacznego !!! https://youtu.be/uFvZGwgbyNQ
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 806
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 317
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 806
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 317
Składniki
Na początku skrzydełka należy przepłukać pod zimną bieżącą wodą, następnie odkroić lotki i jeszcze przekroić na pół aby szybciej zrobiły się w piekarniku. Lotki można poporcjować i zamrozić, wykorzystacie je do rosołu w późniejszym czasie. Już teraz zrobimy marynatę, do średniej miseczki wlewamy olej, wrzucamy koncentrat, aivar, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, pieprz biały, curry, posiekany czosnek, sól do smaku, wszystko dokładnie mieszamy. Marynatę wlewamy do skrzydełek, dokładnie mieszamy. Już teraz należy rozgrzać piekarnik, ustawcie go na 250 stopni, góra, dół bez termoobiegu, przygotujcie sobie blachę i wyłóżcie ją papierem do pieczenia, następnie skrzydełka należy rozłożyć po całej powierzchni blachy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Blachę należy umieścić po środku piekarnika. Skrzydełka pieczemy przez 15 minut w 250 stopniach, następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy blachę w piekarniku przez 25 minut, temperatura będzie się stopniowo obniżać, a skrzydełka już delikatnie dopiekać, ważne aby nie wietrzyć piekarnika. Po tym czasie skrzydełka są gotowe :-) Zapraszam serdecznie na film z przepisem :-) Smacznego !!!