Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, wyraziste i aromatyczne, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu danie rodem z kuchni meksykańskiej. Grillowane lub smażone kawałki kurczaka w towarzystwie cebuli i papryki możemy serwować jako samodzielne danie z dodatkiem frytek, sosów i dipów lub też zawinąć w tortillę.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3747
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3805
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 376
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 696
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3747
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3805
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 376
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 696
Składniki
Na początku przygotowujemy marynatę. Do miseczki dodajemy olej rzepakowy i wszystkie przyprawy: ostrą i słodką paprykę, cynamon, suszony czosnek, kurkumę, kolendrę, gałkę, cukier*, pieprz oraz sól i wszystko dokładnie mieszamy. Oczyszczonego kurczaka kroimy w paski i nacieramy je przygotowaną marynatą - odstawiamy na min. 30 minut dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. * możemy użyć także ksylitolu lub bezkalorycznego erytrytolu
Cebule kroimy w piórka i szklimy na oleju. Paprykę kroimy w paski, dodajemy do zeszklonej cebuli i chwilę razem smażymy. Na koniec dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na drugiej patelni smażymy zamarynowane paski kurczaka, a następnie przekładamy je do warzywnego fajitas, mieszamy i smażymy wszystko razem jeszcze przez 1 minutę. Gotowe danie posypujemy posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Fajitas podajemy zawinięte w tortillę lub w towarzystwie frytek np. z batatów. Pysznym dodatkiem są dipy pomidorowe, jogurtowe oraz guacamole.