Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fasola pieczona w sosie pomidorowym to pyszne i bardzo proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe, które z powodzeniem przygotujesz nawet na kilka dni. Jest aromatyczne, mocno pomidorowe, a pieczenie w piecu nadaje mu ciekawego charakteru. Jeśli znudziła ci się zwykła fasolka po bretońsku, to danie będzie dla ciebie idealne.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28366
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28366
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Składniki
Rozgrzej duży i szeroki garnek. Podsmaż boczek na złoto, aż będzie chrupiący. Zdejmij go i odłóż na bok. Na dnie garnka pozostaw 2 łyżki wytopionego tłuszczu.
Cebulę bardzo drobno posiekaj i przełóż ją do garnka z tłuszczem po smażeniu boczku. Podsmażaj ją przez kilka minut do lekkiego zrumienienia.
Dodaj odsączone i przepłukane fasole, pomidory w puszce, ketchup, cukier, musztardę, sos Worcestershire i przyprawy. Boczek pokrusz w palcach lub pokrój ostrym nożem na małe fragmenty i także dołóż do garnka.
Wymieszaj wszystko do połączenia składników i krótko zagotuj.
Przełóż całość do naczynia żaroodpornego i przykryj je pokrywką lub folią aluminiową. Nie musisz przekładać fasolki, jeśli używasz garnka przeznaczonego także do zapiekania.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 st. Celsjusza. Piecz danie przez ok. 30 minut, a następnie zdejmij przykrycie i kontynuuj pieczenie przez kolejne 15 minut.
Fasolę pieczoną w sosie pomidorowym podawaj na ciepło od razu po przygotowaniu. Bardzo dobrze smakuje też następnego dnia, po odgrzaniu.