Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fasola pieczona z jabłkami to pyszne, sycące danie na obiad lub kolację w jakiś zimny, mokry wieczór. Ta potrawa jest zupełnie inaczej przygotowana niż pieczona fasola z Bistro Sanguszko, o której pisałam zimą. Kompozycja składników i uzyskany smak przywodzą na myśl drób pieczony z owocami, ale w daniu tym próżno szukać mięsa. Przygotowane na bazie fasoli piękny jaś jest równie sycące, za to znacznie mniej kaloryczne niż kaczka z jabłkami czy też poprzednia moja pieczona fasola. Spróbuj koniecznie!
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22793
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 169
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 352
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 503
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22793
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 169
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 352
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 503
Składniki
Ugotuj fasolę (ewentualnie wcześniej ją namocz). Włącz piekarnik, niech się nagrzeje do około 180 stopni.
Cebulę podsmaż na biało na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
Jabłka umyj i bez obierania pokrój na spore kawałki, wydrążając gniazda nasienne. Wędzone śliwki pokrój w grube paski.
Podsmażoną cebulę wraz z tłuszczem, ugotowaną fasolę, pokrojone wędzone śliwki oraz jabłka wymieszaj w sporej misce z pieprzem, odrobiną soli i majerankiem. Wszystko przełóż do formy do zapiekania. Ja początkowo próbowałam układać ingrediencje od razu w kamionkowej formie, ale to się nie sprawdziło – nie dałam rady wymieszać składników wystarczająco dokładnie.
Fasolę z dodatkami podlej bulionem, żeby nadmiernie nie wyschła podczas pieczenia. Formę do zapiekania wstaw do gorącego piekarnika na jakieś 40 minut.
Danie gotowe, można serwować i zajadać ze smakiem. Ja dodatkowo podałam zgrzankowane kromki bagietki, a do nich cudowny, delikatny konfitowany czosnek. Można zjeść na obiad, ale dla nas to była wyśmienita kolacja. Tobie również życzę smacznego!