Fasola pieczona z jabłkami to pyszne, sycące danie na obiad lub kolację w jakiś zimny, mokry wieczór. Ta potrawa jest zupełnie inaczej przygotowana niż pieczona fasola z Bistro Sanguszko, o której pisałam zimą. Kompozycja składników i uzyskany smak przywodzą na myśl drób pieczony z owocami, ale w daniu tym próżno szukać mięsa. Przygotowane na bazie fasoli piękny jaś jest równie sycące, za to znacznie mniej kaloryczne niż kaczka z jabłkami czy też poprzednia moja pieczona fasola. Spróbuj koniecznie!
Fasola pieczona z jabłkami
Składniki
- 600-700 g świeżej fasoli piękny jaś albo około 300 g fasoli suszonej
- duża cebula, obrana i pokrojona w piórka
- 3 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
- 3-4 jabłka (to jest orientacyjna ilość, można dać trochę mniej lub więcej – zależnie od upodobań)
- kilka wędzonych śliwek (może być np. suska sechlońska)
- pieprz, sól, spora garść suszonego majeranku
- pół szklanki bulionu warzywnego
Składniki
- 600-700 g świeżej fasoli piękny jaś albo około 300 g fasoli suszonej
- duża cebula, obrana i pokrojona w piórka
- 3 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
- 3-4 jabłka (to jest orientacyjna ilość, można dać trochę mniej lub więcej – zależnie od upodobań)
- kilka wędzonych śliwek (może być np. suska sechlońska)
- pieprz, sól, spora garść suszonego majeranku
- pół szklanki bulionu warzywnego

Etapy przygotowania
Ugotuj fasolę (ewentualnie wcześniej ją namocz). Włącz piekarnik, niech się nagrzeje do około 180 stopni.

Cebulę podsmaż na biało na patelni z rozgrzanym tłuszczem.

Jabłka umyj i bez obierania pokrój na spore kawałki, wydrążając gniazda nasienne. Wędzone śliwki pokrój w grube paski.

Podsmażoną cebulę wraz z tłuszczem, ugotowaną fasolę, pokrojone wędzone śliwki oraz jabłka wymieszaj w sporej misce z pieprzem, odrobiną soli i majerankiem. Wszystko przełóż do formy do zapiekania. Ja początkowo próbowałam układać ingrediencje od razu w kamionkowej formie, ale to się nie sprawdziło – nie dałam rady wymieszać składników wystarczająco dokładnie.

Fasolę z dodatkami podlej bulionem, żeby nadmiernie nie wyschła podczas pieczenia. Formę do zapiekania wstaw do gorącego piekarnika na jakieś 40 minut.

Danie gotowe, można serwować i zajadać ze smakiem. Ja dodatkowo podałam zgrzankowane kromki bagietki, a do nich cudowny, delikatny konfitowany czosnek. Można zjeść na obiad, ale dla nas to była wyśmienita kolacja. Tobie również życzę smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 261
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 261



Składniki
- 600-700 g świeżej fasoli piękny jaś albo około 300 g fasoli suszonej
- duża cebula, obrana i pokrojona w piórka
- 3 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
- 3-4 jabłka (to jest orientacyjna ilość, można dać trochę mniej lub więcej – zależnie od upodobań)
- kilka wędzonych śliwek (może być np. suska sechlońska)
- pieprz, sól, spora garść suszonego majeranku
- pół szklanki bulionu warzywnego
Ugotuj fasolę (ewentualnie wcześniej ją namocz). Włącz piekarnik, niech się nagrzeje do około 180 stopni.
Cebulę podsmaż na biało na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
Jabłka umyj i bez obierania pokrój na spore kawałki, wydrążając gniazda nasienne. Wędzone śliwki pokrój w grube paski.
Podsmażoną cebulę wraz z tłuszczem, ugotowaną fasolę, pokrojone wędzone śliwki oraz jabłka wymieszaj w sporej misce z pieprzem, odrobiną soli i majerankiem. Wszystko przełóż do formy do zapiekania. Ja początkowo próbowałam układać ingrediencje od razu w kamionkowej formie, ale to się nie sprawdziło – nie dałam rady wymieszać składników wystarczająco dokładnie.
Fasolę z dodatkami podlej bulionem, żeby nadmiernie nie wyschła podczas pieczenia. Formę do zapiekania wstaw do gorącego piekarnika na jakieś 40 minut.
Danie gotowe, można serwować i zajadać ze smakiem. Ja dodatkowo podałam zgrzankowane kromki bagietki, a do nich cudowny, delikatny konfitowany czosnek. Można zjeść na obiad, ale dla nas to była wyśmienita kolacja. Tobie również życzę smacznego!
Uwielbiam,pycha:)
Pyszny dodatek do chlebka :)