Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fasola po chłopsku to rodzaj zawiesistej zupy fasolowej. Stanowi sycące, rozgrzewające danie – w sam raz na chłodne jesienne dni.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4648
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418238
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4648
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418238
Składniki
Namocz fasolę w zimnej wodzie. Pozostaw na noc. Na drugi dzień przepłucz i przełóż do większego garnka.
Obierz warzywa korzeniowe, cebulę i ząbki czosnku. Marchewkę, pietruszkę i por pokrój na mniejsze kawałki, a cebulę w kostkę. Posiekaj czosnek.
Pokrój boczek w kostkę i wysmaż na suchej patelni. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dołóż na chwilę czosnek. Wyłącz palnik.
Dołóż do garnka z fasolą pokrojone na kawałki żeberka, ziele angielskie i listki laurowe. Zalej około 1-1,5 l wody – w zależności od tego, jak gęsty wywar chcesz uzyskać. Zagotuj na wolnym ogniu.
Kiedy woda się zagotuje, dodaj do niej warzywa, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz całą zawartość patelni. Gotuj do miękkości fasoli i warzyw.
Kiedy fasola będzie miękka, usuń z wywaru warzywa (wykorzystaj je do sałatki) i żeberka (jeśli wolisz, możesz je zachować). Dopraw całość majerankiem, kminkiem, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Dodaj sok z kiszonej kapusty. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
Fasolę po chłopsku podawaj z kromką świeżego pieczywa.