Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dobre, bezmięsne i ciekawe danie.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1297
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5827
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8835
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18451
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1297
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5827
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8835
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18451
Składniki
Fasolę opłukać, zalać czystą wodą, a następnego dnia gotować w tej samej wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na głębokiej patelni rozgrzany oliwę, włożyć oczyszczone i pokrojone w plasterki warzywa: marchew, pietruszkę, selera, cebule. Posolić i dusić do miękkości.
Fasolę, ryż i warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać tymianek, pieprz ziołowy, obrany czosnek pokrojony w plasterki. Dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę. Wymieszaną masę przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą.
Całość polać oliwą (nie za dużo), posypać papryką, na wierzchu ułożyć plasterki cytryny, zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku. Orzeszki obtoczyć w mieszance słodkiej i ostrej papryki i prażyć na suchej patelni. Przed podaniem posypać prażonymi orzeszkami.