Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasola z ryżem w stylu afrykańskim

Fasola z ryżem w stylu afrykańskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2576

Dodano:

Odsłon: 2551

Bardzo dobre, bezmięsne i ciekawe danie.

Składniki

  • sucha, brązowej fasola, 400 g
  • ryż biały, 1 torebka
  • oliwa z oliwek
  • marchewka, 3 sztuki
  • pietruszka korzeń, 1 sztuka
  • Średni seler, 1/2
  • cebula, 2 sztuki
  • Pieprz ziołowy, 1 łyżeczka
  • tymianek suszony, 1 łyżeczka
  • czosnek, 5 ząbków
  • koncentrat pomidorowy, 1 mały
  • gęsta śmietana, 6 łyżek
  • słodka papryka, 1 łyżeczka
  • cytryna - plastry, 5-6
  • orzeszki ziemne, 250 g
  • ostra papryka do obtoczenia orzeszków, 1/4 łyżeczki
  • słodka papryka do obtoczenia orzeszków, 1 łyżeczka
  • sól, do smaku
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Fasola z ryżem w stylu afrykańskim

Przygotowanie

  1. Fasolę opłukać, zalać czystą wodą, a następnego dnia gotować w tej samej wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  2. Na głębokiej patelni rozgrzany oliwę, włożyć oczyszczone i pokrojone w plasterki warzywa: marchew, pietruszkę, selera, cebule. Posolić i dusić do miękkości.

  3. Fasolę, ryż i warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać tymianek, pieprz ziołowy, obrany czosnek pokrojony w plasterki. Dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę. Wymieszaną masę przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą.

  4. Całość polać oliwą (nie za dużo), posypać papryką, na wierzchu ułożyć plasterki cytryny, zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku. Orzeszki obtoczyć w mieszance słodkiej i ostrej papryki i prażyć na suchej patelni. Przed podaniem posypać prażonymi orzeszkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń