Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dobre, bezmięsne i ciekawe danie.
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1712
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15081
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 2602
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8879
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1712
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15081
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 2602
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8879
Składniki
Fasolę opłukać, zalać czystą wodą, a następnego dnia gotować w tej samej wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na głębokiej patelni rozgrzany oliwę, włożyć oczyszczone i pokrojone w plasterki warzywa: marchew, pietruszkę, selera, cebule. Posolić i dusić do miękkości.
Fasolę, ryż i warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać tymianek, pieprz ziołowy, obrany czosnek pokrojony w plasterki. Dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę. Wymieszaną masę przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą.
Całość polać oliwą (nie za dużo), posypać papryką, na wierzchu ułożyć plasterki cytryny, zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku. Orzeszki obtoczyć w mieszance słodkiej i ostrej papryki i prażyć na suchej patelni. Przed podaniem posypać prażonymi orzeszkami.