Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca i prosta potrawa z fasolą w roli głównej. Do dania możemy wykorzystać zalegające w lodówce skrawki wędlin i warzywa. Suszone śliwki dodadzą potrawie nieco słodyczy a jeśli wybierzemy wędzone danie zyska ciekawy posmak.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 222
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1060
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 515
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 222
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1060
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 515
Składniki
Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na małym ogniu aż wytopi się tłuszcz. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy aż stanie się szklista. Następnie wrzucamy pokrojoną wędlinę /u mnie była to szynka i kiełbasa/, paprykę i suszone śliwki. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i podsmażamy 2-3 min. Do ciepłego bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i wlewamy na patelnię. Białą fasolę odcedzamy z zalewy, przepłukujemy, ponownie odsączamy i dodajemy do składników na patelni. Całość dusimy razem ok. 10 min. Często mieszając. Potrawę możemy podać z pieczywem - pysznie smakuje z chrupiącą bagietką. *Fasolę z puszki możemy zastąpić suchą, którą najpierw moczymy a następnie gotujemy do miękkości.