Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdyby nie fakt, że mój mąż uwielbia fasolkę po bretońsku pewnie nigdy nie spróbowałabym jej zrobić. Kilka telefonów do mamy i udało mi się skompletować wiedzę jak ją przyrządzić od podstaw. Tak więc dzielę się z wami przepisem na moją debiutancką fasolkę. Jak uniknąć nieprzyjemnych sytuacji, które spowodowane są przez puryny? Wszystko opisałam poniżej.
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 61
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 60
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 198
Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego pr...
Odsłon: 11029
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 61
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 60
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 198
Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego pr...
Odsłon: 11029
Składniki
Do garnka wsypujemy fasolę, zalewamy poczwórną ilością wody. Moczymy przez 12 godzin (ja zostawiam na noc). Przed samym gotowaniem namoczoną fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą. Ważne jest, aby nie gotować fasoli w wodzie, w której się moczyła. Opłukaną fasolę zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy bez pokrywki przez ok 10 minut na dużej mocy. Po tym czasie zmniejszamy palnik, gotujemy kolejne 30 minut bez przykrycia. Następnie przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze 40 minut, aż będzie miękka. 20 minut przed końcem gotowania fasoli dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i selera. Cebulę i kiełbasę kroimy grubą kostkę, smażymy. Łączymy z fasolą. Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę, majeranek i bazylię. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ważne, aby sól byłą wsypana po ugotowaniu, wtedy fasola będzie miała miękką skórkę, w innym wypadku istnieje ryzyko, że będzie twarda. Mąkę wsypujemy do miseczki, zalewamy zimną wodą, mieszamy tak, aby nie było grudek. Wlewamy do garnka, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.