Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj pyszna fasolka po bretońsku, danie jednogarnkowe, które uwielbiam. Fasolka to smak mojego dzieciństwa i wspomnienie babci krzątającej się po kuchni. Syci, smakuje wyśmienicie, czego można chcieć więcej.......
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13250
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2589
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3738
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4751
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13250
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2589
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3738
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4751
Składniki
Fasolę wypłukać, zalać 2 litrami zimnej wody i pozostawić na noc. Następnego dnia gotować fasolę w tej samej wodzie Dodać do wody przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy oraz pół łyżki soli, wszystko wymieszać. Gotować do miękkości, odcedzić.
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać do miękkiej fasolki. Wszystko chwilkę poddusić - tak około 15 minut. Dodać sok pomidorowy lub koncentrat pomidorowy (5-6 łyżek). Doprawić solą, pieprzem, maggi, majerankiem według uznania. Na koniec zetrzeć czosnek, wszystko wymieszać.
Cebule pokroić w kostkę, dać na patelnię, dodać dużą łyżkę masła i olej (tak żeby cebulka mogła się udusić a nie spalić). Gdy jest już dobrze zrumieniona wsypać do niej mąkę i zrobić zasmażkę. Zasmażkę dodać do fasoli i dokładnie wymieszać. Całość zagotować, gotowe. Smacznego!