Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 8

Dodano:

Odsłon: 760

Takie nasze polskie danie proste i dobre

Składniki

  • Groch jasiek 1opakowanie
  • 250 gram boczku
  • 500 gram kiełbasy ( daje różne )
  • liście laurowe kostka rosołowa mała puszka przecieru pomidorowego
  • kilka kropli tabasko sól pieprz majeranek papryka ostra mielona
  • zasmażka
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Fasolka po bretońsku

Przygotowanie

  1. Groch umyć a następnie przesypać do miski zalać zimną wodą i pozostawić na całą noc Wody musi być trochę więcej bo groch pęcznieje i wchłania wodę .
    Gotuję groch w tej samej wodzie w której się moczył.

  2. Wodę wraz z grochem przekładam do garnka i dolewam jeszcze świeżej wody całość gotuję dodając kostkę rosołową sol pieprz
    Fasolę gotuje na wolnym ogniu kiedy jest prawie miękka dodaje wcześniej podsmażoną kiełbasę z boczkiem (pokrojone w kostkę) i całość gotuję jeszcze na wolnym ogniu tak 10 minut.Wtedy też dodaję reszte przypraw przecier tabasko paprykę mieloną i majeranek.W razie potrzeby można zagęścić zasmażką (używam gotowej)
    ale to wedle uznania. Podaję gorącą z chlebem Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń