Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie jednogarnkowe bardzo sycące, popularne i polskie mimo swojej nazwy. „Podobne” do francuskiego dania cassoulet, ale bez marchewek i nóżek kaczki. Wędzona kiełbaska i boczek czyni tą potrawę bardzo smaczną i aromatyczną za sprawą dodanych przypraw.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1239
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 175
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 475
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1239
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 175
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 475
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Składniki
Fasolę zalać wodą wieczorem poprzedniego dnia ( na 12 godzin albo więcej). Wodę odlać, a fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Dodać do gotowania liście laurowe i ziele angielskie. .
Kiedy fasola się gotuje, wędlinę drobno pokroić i podsmażyć na smalcu. Na wytopionym tłuszczu dać obraną pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć na złoty kolor dodać ją do garnka z pozostałymi składnikami.Pod koniec do fasoli dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy czosnek i pieprz
Przygotować zasmażkę, na patelni rozpuścić masło, do rozpuszczonego masła wsypywać mąkę, energicznie mieszając, chwilę potrzymać na ogniu, żeby zasmażka zgęstniała i nabrała lekko brązowego koloru. Rozprowadzić z niewielką ilością gorącej zupy aby nie było grudek i połączyć z całością. Jeszcze chwilę gotować (5 minut)
Doprawić pieprzem do smaku, generalnie soli nie dodaje, ponieważ kiełbasa i boczek dodają słoności.