Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie jednogarnkowe bardzo sycące, popularne i polskie mimo swojej nazwy. „Podobne” do francuskiego dania cassoulet, ale bez marchewek i nóżek kaczki. Wędzona kiełbaska i boczek czyni tą potrawę bardzo smaczną i aromatyczną za sprawą dodanych przypraw.
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 714
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 433
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13334
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 615
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 714
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 433
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13334
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 615
Składniki
Fasolę zalać wodą wieczorem poprzedniego dnia ( na 12 godzin albo więcej). Wodę odlać, a fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Dodać do gotowania liście laurowe i ziele angielskie. .
Kiedy fasola się gotuje, wędlinę drobno pokroić i podsmażyć na smalcu. Na wytopionym tłuszczu dać obraną pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć na złoty kolor dodać ją do garnka z pozostałymi składnikami.Pod koniec do fasoli dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy czosnek i pieprz
Przygotować zasmażkę, na patelni rozpuścić masło, do rozpuszczonego masła wsypywać mąkę, energicznie mieszając, chwilę potrzymać na ogniu, żeby zasmażka zgęstniała i nabrała lekko brązowego koloru. Rozprowadzić z niewielką ilością gorącej zupy aby nie było grudek i połączyć z całością. Jeszcze chwilę gotować (5 minut)
Doprawić pieprzem do smaku, generalnie soli nie dodaje, ponieważ kiełbasa i boczek dodają słoności.