Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przedstawiam mój sposób na fasolkę po bretońsku. Z dużą ilością wędliny i z mięsem. Fasolkę po bretońsku gotuję zazwyczaj w dużej ilości, bo wszyscy ją lubią, a zwłaszcza mój mąż. Więc duży gar fasolki po bretońsku załatwia mi sprawę obiadu na 3 dni. Jest i smacznie i sycąco. Pora zimowa sprzyja gotowaniu takich cięższych i sycących dań, więc fasolka po dłuższej przerwie zagościła i do mojego domu.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 948
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34284
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 95
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 948
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34284
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 95
Składniki
Fasolę wieczorem zalewamy wodą i pozostawiamy do namoczenia na noc
Rano wymieniamy wodę, płuczemy fasolę, zalewamy świeżą wodą i gotujemy z dodatkiem kminku, liści laurowych i ziela angielskiego
W osobnym garnku gotujemy pokrojoną w kostkę karkówkę ( nie lubię wywarów mięsnych, dlatego gotuję osobno. Jeśli komuś to nie przeszkadza można gotować razem z fasolą )
Po ok 40 minutach gotowania mięso wyławiamy i przerzucamy do fasoli. Gotujemy do miękkości fasoli w międzyczasie ją soląc
Gdy fasola jest już miękka na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy do fasoli
Kiełbasę kroimy na plasterki i również podsmażamy. Gdy wytopi się już tłuszcz przerzucamy do fasoli
Do fasoli dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Jeśli całość jest za gęsta dolewamy wody i rozcieńczamy do pasującej nam konsystencji
Całość doprawiamy pieprzem i dużą ilością majeranku
Razem chwilę jeszcze gotujemy
Podajemy z ulubionym pieczywem