Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pełna smaku, sycąca fasolka po bretońsku z dodatkiem boczku oraz kiełbasy to proste do przygotowania jednogarnkowe danie, które posmakuje całej rodzinie.
Białkowy chlebek proteinowy to wypiek, który łączy znakomity smak i wartości...
Odsłon: 5
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 25
Białkowy chlebek proteinowy to wypiek, który łączy znakomity smak i wartości...
Odsłon: 5
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 25
Składniki
Fasolę namoczyć na 5-10 minut. Następnie dokładnie opłukać, przełożyć do innej miski i zalać świeżą, letnią wodą. Odstawić na całą noc.
Marchewki obrać, opłukać w zimnej wodzie i pokroić. Fasolę obrać z mogących odstawać łupin. Następnie przełożyć ją do dużego garnka, zalać woda i zagotować. Odlać wodę z powstałą pianą i dolać świeżej. Do garnka dodać pokrojone marchewki, 5 listków laurowych, doprawić wegetą, solą oraz pieprzem do smaku, wymieszać i gotować na średnim ogniu ok. 60-70 minut.
Cebulę obrać i pokroić. Boczek oraz 3 kiełbaski śląskie pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojony boczek i podsmażyć. Następnie dodać pokrojone kiełbaski i także podsmażyć. Na koniec dodać pokrojoną cebulkę, wymieszać i również chwilę podsmażyć.
Podsmażony boczek, kiełbaski i cebulkę dodać do gotującej się fasoli, wymieszać i chwilę gotować. Kiedy fasola będzie już miękka do garnka dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać, spróbować i w razie potrzeby doprawić wegetą, solą oraz pieprzem. Całość gotować od czasu do czasu mieszając, do połączenia się smaków. Smacznego!