Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pełna smaku, sycąca fasolka po bretońsku z dodatkiem boczku oraz kiełbasy to proste do przygotowania jednogarnkowe danie, które posmakuje całej rodzinie.
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7390
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 383
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 91
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 82
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 176
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7390
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 383
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 91
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 82
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 176
Składniki
Fasolę namoczyć na 5-10 minut. Następnie dokładnie opłukać, przełożyć do innej miski i zalać świeżą, letnią wodą. Odstawić na całą noc.
Marchewki obrać, opłukać w zimnej wodzie i pokroić. Fasolę obrać z mogących odstawać łupin. Następnie przełożyć ją do dużego garnka, zalać woda i zagotować. Odlać wodę z powstałą pianą i dolać świeżej. Do garnka dodać pokrojone marchewki, 5 listków laurowych, doprawić wegetą, solą oraz pieprzem do smaku, wymieszać i gotować na średnim ogniu ok. 60-70 minut.
Cebulę obrać i pokroić. Boczek oraz 3 kiełbaski śląskie pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojony boczek i podsmażyć. Następnie dodać pokrojone kiełbaski i także podsmażyć. Na koniec dodać pokrojoną cebulkę, wymieszać i również chwilę podsmażyć.
Podsmażony boczek, kiełbaski i cebulkę dodać do gotującej się fasoli, wymieszać i chwilę gotować. Kiedy fasola będzie już miękka do garnka dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać, spróbować i w razie potrzeby doprawić wegetą, solą oraz pieprzem. Całość gotować od czasu do czasu mieszając, do połączenia się smaków. Smacznego!