Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka po bretońsku z cukinią

Fasolka po bretońsku z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 2864

Dodano:

Odsłon: 2674

Przepis mojej kochanej mamy troszeczkę zmodyfikowany małym dodatkiem. Smakuje zawsze

Składniki

  • 0,5 kg białej fasoli PIĘKNY JAŚ
  • 30 dag wędonego boczku
  • 30 dag kiełbasy
  • 1 nieduża cukinia
  • przecier pomidorowy
  • 2 cebule
  • liść laurowy
  • czosnek niedźwiedzi
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • Sól
  • Pieprz
  • 3 łyżki mąki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Fasolka po bretońsku z cukinią

Przygotowanie

  1. Fasolę płuczemy i zostawiamy w wodzie najlepiej na noc.
    Po tym czasie wraz z wodą wlewamy do garnka gotujemy do miękkości.
    W między czasie dodajemy liść laurowy.

  2. Na dużej patelni smażymy drobno posiekaną cebulę, gdy się zrumieni dodajemy pokrojony w kostkę boczek i plasterki kiełbasy.
    Gdy się dobrze przysmaży wlewamy przecier pomidorowy.
    Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, papryką słodką i ostrą. Na koniec dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię ( bez pestek)
    Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze ok. 5-7 min na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając.

  3. Gdy fasolka będzie miękka dodajemy wszystko z patelni.
    Dokładnie mieszamy i gotujemy ok 10 - 15 min.
    Dodajemy trzy łyżki mąki i wszystko dokładnie i energicznie mieszamy.
    Zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze ok 3 min.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń