Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie jest nie tylko błyskawiczne w przygotowaniu, ale także zaskakuje bogactwem smaków. Łączy w sobie słodycz, ostrość i umami. Świetnie pasuje do ryżu, ale może być też podane jako samodzielny posiłek. Warto też wspomnieć, że fasolka jest bogatym źródłem błonnika oraz witamin, a całość zawiera jednocześnie niewiele węglowodanów. Zamieniając wieprzowinę na mięso drobiowe obniżysz dodatkowo zawartość tłuszczów i przygotujesz obiad nawet dla osób na diecie redukcyjnej czy też dla aktywnych fizycznie. Sprawdź też fasolkę szparagową w pomidorach, która jest nieco łagodniejsza w smaku.
W sezonie oczywiście warto użyć świeżych warzyw, które należy oczyścić z włókien i pokroić na mniejsze kawałki. Wybieraj najlepiej młode sztuki, jędrne i nieuszkodzone. Zimą jednak z powodzeniem możesz użyć mrożonej alternatywy. Mrożona fasolka jest już umyta i pokrojona, więc oszczędza to czas. Przed smażeniem nie musisz jej rozmrażać, wystarczy wrzucić ją na rozgrzany olej tak jak świeżą - mieszamy i gotujemy trzykrotnie na patelni pod przykryciem. By zachować charakterystyczną chrupkość, należy smażyć warzywa na bardzo wysokim ogniu pod przykryciem przez bardzo krótki czas.
Przepis sugeruje wieprzowinę, ale można użyć także mięsa drobiowego lub wołowego. Wieprzowina jest najlepszym wyborem, ponieważ jest bardziej soczysta i ma wyrazisty smak, co świetnie pasuje do aromatycznego sosu. Jeśli jednak szukasz mniej tłustych zamienników, użyj mięsa z kurczaka - z uda lub piersi. Pamiętaj, by dobrze je przyrumienić i rozdrobnić w trakcie smażenia.
W przepisie wymieniowo takie składniki jak sherry czy sake, które nie są jednak zbyt powszechnie stosowanymi w domowych kuchniach. Jeśli nimi nie dysponujesz, to z powodzeniem możesz je zastąpić odrobiną octu ryżowego czy nawet białego wina. Z kolei z drugiej strony, ciekawym rozwiązaniem będzie dodanie szczypty pieprzu syczuańskiego, który wzmocni orientalny aromat tego dania. Pamiętaj, że już samo chili jest dość ostre, dlatego uważaj, by nie przesadzić z ilością przypraw. W razie problemów, możesz złagodzić smak dodając nieco więcej cukru.
Sos powinien mieć dość gęstą i lepką konsystencję, dzięki czemu dokładnie pokryje fasolkę szparagową i mięso mielone. Zbyt rzadki płyn nie spełni odpowiednio swojej roli i będzie spływał z pozostałych składników. Dlatego upewnij się, że mięso mielone po smażeniu jest dobrze odparowane, a ewentualny nadmiar tłuszczu i cieczy odsączony. Patelnia musi być dobrze rozgrzana na dużym ogniu, a następnie energicznie mieszaj wszystko przez krótką chwilę.
Do fasolki szparagowej z mięsem mielonym można dodać również inne warzywa, takie jak pokrojona w paseczki papryka, cebula dymka, kiełki fasoli lub grzyby shitake. Całość smażymy razem przez krótki czas. Możesz wzbogacić smak dania dodając garść pokrojonych pomidorów, tworząc fasolkę z mięsem w sosie pomidorowym. Ciekawym rozwiązaniem jest też dodanie odrobiny oleju sezamowego pod sam koniec smażenia, co nada daniu orzechowego aromatu. Zamiast mielonego imbiru użyj świeżego, tak samo jak i papryczek chili.
Resztki fasolki szparagowej z mięsem mielonym można przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, do 2 dni. Przed podaniem wystarczy ją odgrzać krótko na patelni. Z powodzeniem możesz też przygotować wcześniej sam sos - mieszanka sosu sojowego, cukru, wina i chili może stać w słoiczku w lodówce dość długo, a dodatkowo przyspieszy to czas przyrządzania dania.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1537
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231940
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5045
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1537
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231940
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5045
Składniki
Przygotuj sos. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj w miseczce.
Fasolę umyj i odetnij zdrewniałe końce. Pokrój ją w kawałki o długości ok. 2-3 cm.
Na patelni z grubym dnem (najlepiej żeliwnej) rozgrzej olej. Dodaj fasolę i przykryj ją pokrywką. Trzymaj na dużym ogniu przez 1 minutę. Następnie zdejmij pokrywkę, zdejmij z ognia i dobrze wymieszaj zawartość patelni. Ponownie postaw patelnię na ogniu, pod przykryciem, na ok. 30 sekund. Powtarzaj tę procedurę jeszcze 3 razy. Przełóż fasolę do miski.
Zmniejsz ogień do średniego. Cebulę i czosnek obierz. Posiekaj je drobno, razem z papryczką chili i przełóż na patelnię. Dodaj imbir. Smaż do zezłocenia cebuli, przez ok. 1 minutę.
Ponownie zwiększ ogień i dodaj mięso mielone. Usmaż je, dzieląc na mniejsze kawałki. Trzymaj mięso na ogniu przez ok. 2 minuty, a następnie dodaj przygotowany wcześniej sos. Gotuj przez 30 sekund, po czym dodaj fasolę.
Wszystko razem mieszaj przez kolejne 30 sekund. Fasolka szparagowa z mięsem mielonym doskonale pasuje do ryżu.