Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubujesz się w kuchni azjatyckiej, to z pewnością musisz skosztować fasolki szparagowej z mięsem mielonym. Danie to pochodzi z kuchni syczuańskiej, która należy do dość mocno pikantnych. Ta wersja przepisu wykorzystuje polskie składniki, które są dostępne w każdym sklepie. Możesz także dodać oryginalny pieprz syczuański, wino chińskie czy musztardę z tamtych rejonów świata. Z pewnością to danie przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mocnych smaków.
Składniki
Przygotuj sos. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj w miseczce.
Fasolę umyj i odetnij zdrewniałe końce. Pokrój ją w kawałki o długości ok. 2-3 cm.
Na patelni z grubym dnem (najlepiej żeliwnej) rozgrzej olej. Dodaj fasolę i przykryj ją pokrywką. Trzymaj na dużym ogniu przez 1 minutę. Następnie zdejmij pokrywkę, zdejmij z ognia i dobrze wymieszaj zawartość patelni. Ponownie postaw patelnię na ogniu, pod przykryciem, na ok. 30 sekund. Powtarzaj tę procedurę jeszcze 3 razy. Przełóż fasolę do miski.
Zmniejsz ogień do średniego. Cebulę i czosnek obierz. Posiekaj je drobno, razem z papryczką chili i przełóż na patelnię. Dodaj imbir. Smaż do zezłocenia cebuli, przez ok. 1 minutę.
Ponownie zwiększ ogień i dodaj mięso mielone. Usmaż je, dzieląc na mniejsze kawałki. Trzymaj mięso na ogniu przez ok. 2 minuty, a następnie dodaj przygotowany wcześniej sos. Gotuj przez 30 sekund, po czym dodaj fasolę.
Wszystko razem mieszaj przez kolejne 30 sekund. Fasolka szparagowa z mięsem mielonym doskonale pasuje do ryżu.