Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na twoim stole najczęściej gości fasolka podawana w bardzo tradycyjny sposób, czyli z bułką tartą podsmażaną na maśle? Najwyższy czas to zmienić. Jesteśmy pewni, że fasolka szparagowa w pomidorach przypadnie ci do gustu i na stałe wejdzie do twojego kulinarnego repertuaru. Możesz podawać ją zarówno w roli dodatku do ryb i mięs, jak i jako samodzielne danie. W obu wersjach będzie hitem.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4873
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13234
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5788
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7427
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4873
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13234
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5788
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7427
Składniki
Fasolkę szparagową umyj i odetnij końcówki z dwóch stron. Pokrój fasolkę na pół. Zagotuj wodę i dodaj soli i trochę cukru. Ugotuj fasolkę do miękkości, a następnie odcedź.
Jeśli używasz pomidorów w całości, natnij je z wierzchu i sparz wrzątkiem. Po usunięciu skórki, pokrój pomidory w drobną kostkę. Możesz także użyć pokrojonych pomidorów w zalewie. Warto zostawić zalewę i w późniejszym etapie dodać ją do gotującego się dania.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj czosnek. Na rozgrzanej patelni umieścić niewielką ilość oleju. Wrzuć cebulę i smaż do zeszklenia na małym ogniu. Następnie dorzuć drobno posiekany czosnek i chwilę wszystko przesmaż razem. Po chwili dodaj pomidory i zalewę, jeśli używasz pomidorów z puszki. Duś wszystko pod przykryciem na małym ogniu, aż pomidory zmiękną i zaczną się rozpadać. W ten sposób uzyskać dość gęsty sos. Po kilku minutach dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw wszystko do smaku solą, pieprzem zwykłym i ziołowym, cukrem oraz ostrą papryką. Gotuj wszystko bez przykrycia, by sos się zredukował.
Do gęstego już sosu dodaj ugotowaną wcześniej żółtą fasolkę szparagową. Wszystko wymieszaj i przez chwilę gotuj. Przed podaniem posiekaj na drobno natkę pietruszki. Możesz ją dodać do potrawy lub posypać nią fasolkę tuż przed podaniem. Taka potrawa idealnie sprawdzi się jako samodzielny posiłek lub dodatek do dań mięsnych czy do jajek sadzonych.