Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowana cukinia wegetariańska to włoski przepis na łatwe, zdrowe i letnie danie. Jest ono także sycące i pełne smaku. Potrawę pokocha cała rodzina i z pewnością niejednokrotnie będzie gościć na twoim stole. Z powodzeniem możesz także zmieniać i modyfikować farsz. Świetnie sprawdzą się grzyby, soczewica czy papryki. Całość przygotujesz w zaledwie 15 minut. Cukinię możesz podawać samodzielnie lub z dodatkiem makaronu, pieczywa czy świeżej sałaty.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 251
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 251
Składniki
Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na połowy. Za pomocą łyżeczki wydrąż miąższ i przełóż go do miski. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Także je drobno posiekaj.
Na patelni podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj pomidory, cebulę, czosnek i miąższ z cukinii. Smaż całość przez 5-6 minut, odparowując nadmiar wody.
W osobnej misce wymieszaj bułkę tartą, tarty ser Romano i drobno posiekaną bazylię.
Połówki cukinii wypełnij mieszanką pomidorów i posmaruj je pozostałą łyżką oliwy. Posyp mieszanką bułki tartej i sera. Na koniec posyp wszystko niewielką ilością tartej mozzarelli. Cukinię przełóż do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. Celsjusza. Piecz cukinię przez 40-50 minut, do ładnego zrumienienia.