Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona faszerowana kaczka z farszem z brzoskwiniami, pieczona z pod brzoskwiniami i podana z brzoskwiniami. Kacze mięso świetnie komponuje się z owocowymi dodatkami.
rękaw do pieczenia, igła i nić kulinarna
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 1775
Janssons frestelse czyli zapiekanka, której nie można się oprzeć (a przynajmn...
Odsłon: 41
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 42557
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 1775
Janssons frestelse czyli zapiekanka, której nie można się oprzeć (a przynajmn...
Odsłon: 41
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 42557
Składniki
Kaczkę trzeba wyluzować, zostawiłam tylko kości w pałkach i skrzydełkach dla lepszego wyglądu. Szybciej się luzuje, jeśli natnie się skórę na pleckach, tylko potem jest więcej szycia.
Zszywa się na okrętkę wszystkie otwory poza jednym- do nakładania farszu. Tuszkę trzeba natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.
Farsz: Do posiekanej wątróbki dodaje się brzoskwinie pokrojone w kostkę, przyprawy, jajo, bułkę i natkę, farsz trzeba wymieszać i nałożyć do kaczki.
Kaczkę jeszcze obłożyłam brzoskwiniami i piekłam w rękawie na warstwie cebuli. W sumie 2,5 h, najpierw 30 minut w 185C, potem w 170. Podczas pieczenia soki z pieczenia z cebulą utworzą sos, można użyć go od razu, lub przetrzeć i zagęścić mąką. Korpus kaczki można wykorzystać jako bazę zupy lub rosołu.
Przygotowana dzień wcześniej jest świetna na zimno. Najlepiej smakuje podana z dodatkowymi brzoskwiniami.
Smacznego :)