Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona faszerowana kaczka z farszem z brzoskwiniami, pieczona z pod brzoskwiniami i podana z brzoskwiniami. Kacze mięso świetnie komponuje się z owocowymi dodatkami.
rękaw do pieczenia, igła i nić kulinarna
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 887
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22968
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15384
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 887
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22968
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15384
Składniki
Kaczkę trzeba wyluzować, zostawiłam tylko kości w pałkach i skrzydełkach dla lepszego wyglądu. Szybciej się luzuje, jeśli natnie się skórę na pleckach, tylko potem jest więcej szycia.
Zszywa się na okrętkę wszystkie otwory poza jednym- do nakładania farszu. Tuszkę trzeba natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.
Farsz: Do posiekanej wątróbki dodaje się brzoskwinie pokrojone w kostkę, przyprawy, jajo, bułkę i natkę, farsz trzeba wymieszać i nałożyć do kaczki.
Kaczkę jeszcze obłożyłam brzoskwiniami i piekłam w rękawie na warstwie cebuli. W sumie 2,5 h, najpierw 30 minut w 185C, potem w 170. Podczas pieczenia soki z pieczenia z cebulą utworzą sos, można użyć go od razu, lub przetrzeć i zagęścić mąką. Korpus kaczki można wykorzystać jako bazę zupy lub rosołu.
Przygotowana dzień wcześniej jest świetna na zimno. Najlepiej smakuje podana z dodatkowymi brzoskwiniami.
Smacznego :)