Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona faszerowana kaczka z farszem z brzoskwiniami, pieczona z pod brzoskwiniami i podana z brzoskwiniami. Kacze mięso świetnie komponuje się z owocowymi dodatkami.
rękaw do pieczenia, igła i nić kulinarna
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22338
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13814
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4330
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43286
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 532
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 460
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22338
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13814
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4330
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43286
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 532
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 460
Składniki
Kaczkę trzeba wyluzować, zostawiłam tylko kości w pałkach i skrzydełkach dla lepszego wyglądu. Szybciej się luzuje, jeśli natnie się skórę na pleckach, tylko potem jest więcej szycia.
Zszywa się na okrętkę wszystkie otwory poza jednym- do nakładania farszu. Tuszkę trzeba natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.
Farsz: Do posiekanej wątróbki dodaje się brzoskwinie pokrojone w kostkę, przyprawy, jajo, bułkę i natkę, farsz trzeba wymieszać i nałożyć do kaczki.
Kaczkę jeszcze obłożyłam brzoskwiniami i piekłam w rękawie na warstwie cebuli. W sumie 2,5 h, najpierw 30 minut w 185C, potem w 170. Podczas pieczenia soki z pieczenia z cebulą utworzą sos, można użyć go od razu, lub przetrzeć i zagęścić mąką. Korpus kaczki można wykorzystać jako bazę zupy lub rosołu.
Przygotowana dzień wcześniej jest świetna na zimno. Najlepiej smakuje podana z dodatkowymi brzoskwiniami.
Smacznego :)