Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie sezon na kapustę trwa w pełni, polecam wykwintną wersję wielkiego gołąbka.
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 158
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40318
Słowackie naleśniki są przygotowywane z ciasta ziemniaczanego. Dodatkowo wyją...
Odsłon: 5025
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 158
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40318
Słowackie naleśniki są przygotowywane z ciasta ziemniaczanego. Dodatkowo wyją...
Odsłon: 5025
Składniki
Właściwie faszerowaną kapustę przygotowuje się jak gołąbki. Jedynie ryż jest ugotowany, ponieważ nie miałby dostatecznej ilości wilgoci podczas pieczenia. Ryż smaży się z posiekaną cebulą i czosnkiem i przyprawami. Podlewa się woda i gotuje pod przykryciem do miękkości. Ostudzony ryż doprawiony do smaku miesza się z mięsem mielonym- łyżeczka na pół kilo mięsa, i z koperkiem
Kuleczkę mięsa obkłada się zblanszowanymi liśćmi kapusty, potem znowu warstwa mięsa i kapusta.
Sos pomidorowy, na oliwie szkli się cebulę, czosnek, dodaje obrane i posiekane pomidory, gdy się rozpadną doprawia się oregano, bazylią, solą, chili i opcjonalnie octem balsamicznym, jeśli sos jest zbyt mało kwaśny. Zostało mi trochę farszu więc dołożyłam papryki do pieczenia. Kapusta wyszła dosyć spora, wiec całość piekłam 1,20`- 1,30` Pierwszą godzinę pod przykryciem kawałka papieru do pieczenia. Wyszła wyborna!
Smacznego :)