Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie sezon na kapustę trwa w pełni, polecam wykwintną wersję wielkiego gołąbka.
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 387
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 135
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 387
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 135
Składniki
Właściwie faszerowaną kapustę przygotowuje się jak gołąbki. Jedynie ryż jest ugotowany, ponieważ nie miałby dostatecznej ilości wilgoci podczas pieczenia. Ryż smaży się z posiekaną cebulą i czosnkiem i przyprawami. Podlewa się woda i gotuje pod przykryciem do miękkości. Ostudzony ryż doprawiony do smaku miesza się z mięsem mielonym- łyżeczka na pół kilo mięsa, i z koperkiem
Kuleczkę mięsa obkłada się zblanszowanymi liśćmi kapusty, potem znowu warstwa mięsa i kapusta.
Sos pomidorowy, na oliwie szkli się cebulę, czosnek, dodaje obrane i posiekane pomidory, gdy się rozpadną doprawia się oregano, bazylią, solą, chili i opcjonalnie octem balsamicznym, jeśli sos jest zbyt mało kwaśny. Zostało mi trochę farszu więc dołożyłam papryki do pieczenia. Kapusta wyszła dosyć spora, wiec całość piekłam 1,20`- 1,30` Pierwszą godzinę pod przykryciem kawałka papieru do pieczenia. Wyszła wyborna!
Smacznego :)