Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryka faszerowana mięsem i ryżem to pyszne danie dla całej rodziny. Przygotowałam całą blachę żółtych podłużnych papryczek. Starczyło na dwa dni. Danie proste, a smaczne. Podaję składniki na całą blaszkę faszerowanych papryk, można zmniejszyć o połowę ilość składników, jeśli nie potrzebujemy tak dużej ilości. Ja nafaszerowałam w sumie 24 papryczki, ale ich ilość wiadomo, że będzie zależała od ich wielkości.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5255
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11670
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1287
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5255
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11670
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1287
Składniki
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy
Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy
Ostudzony ryż łączymy ze zmielonym mięsem
Do ryżu i mięsa dodajemy cebulę, drobno pokrojoną ostrą papryczkę oraz pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy
Papryki myjemy, ścinamy górę i czyścimy środki z pestek
Każdą paprykę faszerujemy przygotowanym farszem
Papryki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na ok 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Pod koniec pieczenia blaszkę wyjmujemy i papryki posypujemy startym serem. Zapiekamy jeszcze ok 10-15 minut. Ja posypywałam szersze końce z widocznym nadzieniem
Podajemy z ulubionym sosem