Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryka faszerowana mięsem i ryżem to pyszne danie dla całej rodziny. Przygotowałam całą blachę żółtych podłużnych papryczek. Starczyło na dwa dni. Danie proste, a smaczne. Podaję składniki na całą blaszkę faszerowanych papryk, można zmniejszyć o połowę ilość składników, jeśli nie potrzebujemy tak dużej ilości. Ja nafaszerowałam w sumie 24 papryczki, ale ich ilość wiadomo, że będzie zależała od ich wielkości.
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 17398
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1084
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...
Odsłon: 6255
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 581
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 17398
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1084
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...
Odsłon: 6255
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 581
Składniki
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy
Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy
Ostudzony ryż łączymy ze zmielonym mięsem
Do ryżu i mięsa dodajemy cebulę, drobno pokrojoną ostrą papryczkę oraz pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy
Papryki myjemy, ścinamy górę i czyścimy środki z pestek
Każdą paprykę faszerujemy przygotowanym farszem
Papryki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na ok 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Pod koniec pieczenia blaszkę wyjmujemy i papryki posypujemy startym serem. Zapiekamy jeszcze ok 10-15 minut. Ja posypywałam szersze końce z widocznym nadzieniem
Podajemy z ulubionym sosem