Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 29-10-2008
Pyszny obiadek!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 473
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2783
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1667
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14504
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 473
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2783
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1667
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14504
Składniki
Przygotowanie kurczaka: Piersi myjemy, odkrajamy "przyległości" tak by mieć jeden ładny kawałek mięsa. Ostrym nożem przecinamy z boku - wzdłuż, tak by powstały kieszonki.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę do dużego kubka, dodajemy po łyżce suszonych pomidorów i przyprawy do dań z pomidorów, do tego dolewamy ok. 2 łyżeczek octu balsamicznego i dopełniamy do połowy kubka oliwą.
Marynatę mieszamy, nacieramy dokładnie obie piersi i wkładamy do lodówki na 15-20 min. W tym czasie odsączamy dwa nie za duże pomidory z puszki, kroimy je w plasterki i odkładamy na talerzyk. Piersi po wyjęciu z lodówki, faszerujemy serkiem kozim, na którym układamy po ok. 3-4 plasterki pomidora. Brzegi kieszonki bardzo dokładnie i ścisło spinamy wykałaczkami.
Wstawiamy do piekarnika na 10 -15 min (temp. 180 stopni). Resztę pomidorów kroimy w kostkę i razem z sosem pomidorowym przelewamy do rondelka. Doprawiamy przyprawami, dodajemy cukier i podgotowujemy.
Przygotowanie risotto: Cebulę obieramy i drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy ok. 2-3 łyżki oliwy i na niej zeszklamy cebulkę. Kostkę bulionową rozpuszczamy w 0,5 l ciepłej wody. Dodajemy ryż i gotujemy aż będzie przezroczysty, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypalił - w razie potzreby dodajemy oliwy. Wlewamy wino, lub wódkę.
Dodajemy szklankę bulionu i gotujemy na wolnym ogniu ok. 18 min.Od czasu do czasu ryż podlewamy bulionem, na koniec dodajemy zioła i obficie pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem. Przekładamy do małych miseczek i ciasno upychamy, po czym stawiamy miseczki "do góry nogami" na talerzu i delikatnie obstukujemy, zdjemujemy miseczki i dekorujemy ryż np. listkiem mięty lub bazylii; upieczoną pierś kurczaka układamy obok - polewamy sosem pomidorowym i podajemy na stół. Smacznego :)