Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo delikatne mięso z pysznymi dodatkami.
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 103
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 171
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 89
Przepis dnia
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 14962
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 103
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 171
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 89
Przepis dnia
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 14962
Składniki
Zapraszam do zobaczenia krótkiego filmu, w którym krok po kroku pokazuję jak przygotować to danie.
Faszerowanie i marynowanie mięsa: Polędwiczkę należy: umyć, wysuszyć i oczyścić. Jeśli mamy całą polędwiczkę to przekrawamy ją na pół i robimy w niej otwór do którego włożymy pokrojoną mozzarellę i suszone pomidory. Polędwiczkę należy nafaszerować dość solidnie - jednak trzeba uważać aby nam się nie rozleciała. Otwór zamykamy wykałaczkami. Do zrobienia marynaty będziemy potrzebowali: gałązkę rozmarynu, 2 małe ząbki czosnku, odrobinę miodu i oliwę z oliwek. Czosnek należy wycisnąć a gałązkę rozmarynu obrać z listków i wrzucić je do pozostałych składników. Wszystko mieszamy. Przed zamarynowaniem mięsa musimy je solidnie posolić i doprawić pieprzem, jeśli nie zrobimy tego od razu mięso nie będzie smaczne. Wkładamy mięso do pojemnika i nacieramy przygotowaną marynatą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 3h można oczywiście dłużej tak do 24h.
Obróbka mięsa: Przed smażeniem mięso musimy wyjąć z lodówki i lekko ogrzać, nie chcemy go smażyć totalnie chłodnego. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy - musi być mocno rozgrzana. Obsmażamy polędwiczkę z każdej strony tak aby zamknąć pory. I na 15 minut wrzucamy ją do piekarnika do temperatury 180C. Po wyjęciu z pieca układamy ją na drewnianej desce i przed pokrojeniem dajemy mięsu odpocząć ok 5 minut. Teraz można już kroić mięso i podawać razem z ziemniakami i ogórkiem.
Ziemniaki należy umyć i obrać a następnie ponownie umyć. Gotujemy je razem z solą. Odcedzamy - dajmy im 2-3 minuty aby odparowały po czym wrzucamy je na patelnie z oliwą i obsmażamy z każdej strony (całość powinna trwać koło 15 minut - najlepiej jak polędwiczka będzie w piecu). Na koniec smażenia warto dodać odrobinę masła.
Polędwiczkę kroimy w plastry podajemy z ziemniakami i ogórkiem małosolnym (może być również kiszony). Życzę smacznego!