Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4708
Dodano: 06.03.2014
Odsłon: 13921
3-4 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Udka umyj, osusz i, jeżeli trzeba, usuń kość i nadmiar skóry. Posyp solą i pieprzem.
Suszone pomidory pokrój w cienkie paski lub kostkę.
Pistacje (obrane) pokrusz niezbyt drobno.
Wymieszaj pistacje z pomidorami i rozłóż na mięsie.
Przygotuj folię aluminiową i posmaruj każdy kawałek oliwą z suszonych pomidorów. Każde udko zwiń ciasno, tak, aby całe nadzienie było w środku.
Zawiń dokładnie w folię i skręć brzegi jak cukierek.
Rozgrzej suchą patelnię, połóż na nich pakieciki i obsmaż z każdej strony.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni - termoobieg.
Przygotuj jeszcze trochę większe kawałki folii, posmaruj również oliwą spod pomidorów.
Umyte, surowe ziemniaki pokrój w dość grube plastry i rozłóż na folii.
Na każdy plaster połóż kawałeczek masła i posyp kilkoma ziarnami kolendry.
Zawiń dobrze w płaski pakiecik, zawijając boki do góry, aby masło nie wypłynęło.
Ułóż na blasze do pieczenia razem z udkami i piecz ok. 40 - 45 minut.
Przygotuj sos. Obierz pomarańcze i wytnij z nich cząstki (bez białych błonek). Sok zbieraj do miseczki. Do rozgrzanego rondelka wsyp cukier.
Kiedy się rozpuści wlej odrobinę wody i rozcieńcz karmel. Podgotuj chwilę i dodaj cząstki pomarańczy i sok. Wsyp pół łyżeczki roztartych nasion kolendry. Dodaj sok z połowy limonki i odrobinę startej skórki. Zagotuj cały czas mieszając. Do zagotowanego sosu dodawaj schłodzone masło w małych kawałkach. Mieszaj trzepaczką, aż masło się rozpuści i dopiero dodaj następny kawałek. Dopraw do smaku sokiem z limonki i gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut. Sos musi być dość gęsty i aksamitny.
Przygotuj dip do ziemniaków: szalotkę posiekaj bardzo drobno, włóż do miseczki. Dodaj jogurt, serek i dokładnie wymieszaj widelcem. Włóż do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły. Warto przygotować go wcześniej, bo najlepszy jest, kiedy poleży w lodówce więcej niż godzinę.
Mięso i ziemniaki wyjmij z piekarnika i odczekaj ok. 10 minut, aż mięso na powrót wchłonie sos.
Na talerze wyłóż ziemniaki i nałóż na nie odrobinę dipu. Resztę dipu podaj w miseczce.
Wylej odrobinę sosu pomarańczowego, połóż na nim przekrojone udka i polej sosem.
Udekoruj cząstką pomarańczy i natychmiast podawaj.
Danie inspirowane Kuchnią Lidla - Okrasa.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 07 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Faszerowane udka, co tu dużo pisać, po prostu pycha :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 06 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Wspaniałe pyszności!1 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 06 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Pracochłonny obiadek ale efekt widać wspaniały.Brawo.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 06 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Bardzo ciekawe połączenie.1 Kto głosował? | Odpowiedz