Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowite połączenie kurczaka z sosem pomarańczowym. Zawinięte w udka suszone pomidory i pistacje dają ciekawy efekt smakowy, szczególnie na tle lekko słodkawego sosu. Warto spróbować. Do tego pieczone ziemniaczki z dipem z ricotty. Danie równie smaczne, co atrakcyjne - zrobisz nim wrażenie na gościach!
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 12
Polecam.
Odsłon: 759
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2032
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 12
Polecam.
Odsłon: 759
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2032
Składniki
Udka umyj, osusz i, jeżeli trzeba, usuń kość i nadmiar skóry. Posyp solą i pieprzem. Suszone pomidory pokrój w cienkie paski lub kostkę. Pistacje (obrane) pokrusz niezbyt drobno. Wymieszaj pistacje z pomidorami i rozłóż na mięsie.
Przygotuj folię aluminiową i posmaruj każdy kawałek oliwą z suszonych pomidorów. Każde udko zwiń ciasno, tak, aby całe nadzienie było w środku. Zawiń dokładnie w folię i skręć brzegi jak cukierek.
Rozgrzej suchą patelnię, połóż na nich pakieciki i obsmaż z każdej strony. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni - termoobieg.
Przygotuj jeszcze trochę większe kawałki folii, posmaruj również oliwą spod pomidorów. Umyte, surowe ziemniaki pokrój w dość grube plastry i rozłóż na folii. Na każdy plaster połóż kawałeczek masła i posyp kilkoma ziarnami kolendry. Zawiń dobrze w płaski pakiecik, zawijając boki do góry, aby masło nie wypłynęło. Ułóż na blasze do pieczenia razem z udkami i piecz ok. 40 - 45 minut.
Przygotuj sos. Obierz pomarańcze i wytnij z nich cząstki (bez białych błonek). Sok zbieraj do miseczki. Do rozgrzanego rondelka wsyp cukier. Kiedy się rozpuści wlej odrobinę wody i rozcieńcz karmel. Podgotuj chwilę i dodaj cząstki pomarańczy i sok. Wsyp pół łyżeczki roztartych nasion kolendry. Dodaj sok z połowy limonki i odrobinę startej skórki. Zagotuj cały czas mieszając. Do zagotowanego sosu dodawaj schłodzone masło w małych kawałkach. Mieszaj trzepaczką, aż masło się rozpuści i dopiero dodaj następny kawałek. Dopraw do smaku sokiem z limonki i gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut. Sos musi być dość gęsty i aksamitny. Przygotuj dip do ziemniaków: szalotkę posiekaj bardzo drobno, włóż do miseczki. Dodaj jogurt, serek i dokładnie wymieszaj widelcem. Włóż do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły. Warto przygotować go wcześniej, bo najlepszy jest, kiedy poleży w lodówce więcej niż godzinę.
Mięso i ziemniaki wyjmij z piekarnika i odczekaj ok. 10 minut, aż mięso na powrót wchłonie sos. Na talerze wyłóż ziemniaki i nałóż na nie odrobinę dipu. Resztę dipu podaj w miseczce. Wylej odrobinę sosu pomarańczowego, połóż na nim przekrojone udka i polej sosem. Udekoruj cząstką pomarańczy i natychmiast podawaj. Danie inspirowane Kuchnią Lidla - Okrasa.