Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowane ziemniaki

Faszerowane ziemniaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1107

Dodano:

Odsłon: 47365

Ziemniaki faszerowane, zapiekane pod beszamelem.

Składniki

  • ziemniaki, 8 dużych szt.
  • Papryka czerwona, 1 szt.
  • mortadela, 20 dag
  • pieczarki, 20 dag
  • cebula, 1 szt.
  • kukurydza z puszki, 5 łyżek
  • sół, pieprz, kurkuma, zioła prowansalskie
  • koncentrat pomidorowy, 2 łyżki
  • ser żółty, 20-30 dag
  • mleko, 1 szkl.
  • mąka, 1 duża łyżka
  • masło, 2 łyżki
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Faszerowane ziemniaki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować na pół trwardo. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę posiekać, pieczarki pokroić w plastry, razem podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną w kostkę mortadelę, na końcu dodać kukurydzę i koncentrat pomidorowy. Całość doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

  2. Przygotować sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę i chwilę razem podsmażyć, wlać mleko, wsypać pół łyżeczki kurkumy i odrobinę soli. Gotować aż sos zacznie gęstnieć.

  3. Ziemniaki przekroić na pół. Delikatnie wydrążyć środek. To co zostało wydrążone rozdrobnić widelcem i wrzucić do farszu. Nakładać farsz na ziemniaki, układać je w żaroodpornym naczyniu, polać sosem beszamelowym, posypać startym serem. Zapiekać na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Agunkaa 08 września 2010 Rewelacyjne ziemniaczki,w ten sposob jeszcze nie jadlam,trzeba wyprobowac.

17 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń