Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowane ziemniaki po góralsku smakują najlepiej z prawdziwym, wędzonym oscypkiem. Możesz jednak zastąpić go zwykłym serem żółtym. Do pieczenia użyj ładnych ziemniaków (ze zdrową skórką), mniej więcej jednakowej wielkości.
Wielkopiątkowe specjały.
Odsłon: 2228
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 26
Wielkopiątkowe specjały.
Odsłon: 2228
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 26
Składniki
Umyj starannie ziemniaki i delikatnie wyszoruj szczoteczką (tak, by nie uszkodzić skórki). Osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj olejem (najprościej zrobić to, natłuszczając olejem dłonie i przez chwilę obracając w nich każdy z ziemniaków). Tak przygotowane ziemniaki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdy ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem.
Przygotuj mieszankę przypraw – połącz wszystkie przyprawy wymienione w przepisie. Możesz też skomponować własną mieszankę przypraw. Potrzebujesz około 3 łyżeczki mieszanki (nie licząc soli). Oprósz nią ziemniaki. Posyp solą.
Wstaw ziemniaki na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 200°C. Upiecz do miękkości – zajmie to około godzinę.
W czasie gdy ziemniaki będą się piekły, pokrój drobno boczek i wysmaż na patelni. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Posiekaj natkę pietruszki.
Ostrożnie (by się nie poparzyć) rozkrój ziemniaki wzdłuż na pół. Nie rozkrawaj ich jednak do końca – tylko tak, by powstała „kieszonka” na farsz. Napełnij ją serem i boczkiem.
Wstaw ziemniaki jeszcze na około 5 minut do piekarnika. Gdy ser się roztopi, przełóż ziemniaki na talerze i oprósz natką pietruszki.
Podawaj gorące ziemniaki z ulubionymi dipami. Warzywa możesz jeść ze skórką.