Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowane ziemniaki po góralsku smakują najlepiej z prawdziwym, wędzonym oscypkiem. Możesz jednak zastąpić go zwykłym serem żółtym. Do pieczenia użyj ładnych ziemniaków (ze zdrową skórką), mniej więcej jednakowej wielkości.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 338
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2612
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 338
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2612
Składniki
Umyj starannie ziemniaki i delikatnie wyszoruj szczoteczką (tak, by nie uszkodzić skórki). Osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj olejem (najprościej zrobić to, natłuszczając olejem dłonie i przez chwilę obracając w nich każdy z ziemniaków). Tak przygotowane ziemniaki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdy ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem.
Przygotuj mieszankę przypraw – połącz wszystkie przyprawy wymienione w przepisie. Możesz też skomponować własną mieszankę przypraw. Potrzebujesz około 3 łyżeczki mieszanki (nie licząc soli). Oprósz nią ziemniaki. Posyp solą.
Wstaw ziemniaki na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 200°C. Upiecz do miękkości – zajmie to około godzinę.
W czasie gdy ziemniaki będą się piekły, pokrój drobno boczek i wysmaż na patelni. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Posiekaj natkę pietruszki.
Ostrożnie (by się nie poparzyć) rozkrój ziemniaki wzdłuż na pół. Nie rozkrawaj ich jednak do końca – tylko tak, by powstała „kieszonka” na farsz. Napełnij ją serem i boczkiem.
Wstaw ziemniaki jeszcze na około 5 minut do piekarnika. Gdy ser się roztopi, przełóż ziemniaki na talerze i oprósz natką pietruszki.
Podawaj gorące ziemniaki z ulubionymi dipami. Warzywa możesz jeść ze skórką.