Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowane ziemniaki z piekarnika to doskonały pomysł na danie główne. Jest sycące i pyszne, a w dodatku pięknie prezentuje się na talerzu.
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1566
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 695
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 682
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 272
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1566
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 695
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 682
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 272
Składniki
Ziemniaki oczyść dokładnie, najlepiej z użyciem szczotki. Wyszoruj je, osusz, z każdej strony skrop olejem. Każdy z ziemniaków owiń folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz około 40 minut. Po tym czasie przetnij ziemniaki na pół i zobacz, czy środek jest miękki (po wbiciu widelca). Teraz wydrąż delikatnie miąższ ziemniaków i przełóż do miski.
Boczek wędzony surowy pokrój w kostkę, a cebulkę posiekaj drobno. Zarumień całość na patelni z odrobiną oleju. Przełóż do farszu z ziemniaków. Paprykę żółtą po oczyszczeniu pokrój w kostkę. Przełóż do miski. Dodaj też tarty żółty ser, masło i śmietanę. Posól, popieprz. Całość zamieszaj.
Na każdej połówce ziemniaka umieść po łyżce farszu. Złóż ze sobą ziemniaki i ułóż na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Włóż ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zostaw aż do zarumienienia sera, czyli około 15 minut.
Podawaj z posiekanym szczypiorkiem na zewnątrz i ulubionym sosem na zimno.