Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowane ziemniaki z piekarnika to doskonały pomysł na danie główne. Jest sycące i pyszne, a w dodatku pięknie prezentuje się na talerzu.
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 320
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 48
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 77
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 57
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 320
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 48
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 77
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 57
Składniki
Ziemniaki oczyść dokładnie, najlepiej z użyciem szczotki. Wyszoruj je, osusz, z każdej strony skrop olejem. Każdy z ziemniaków owiń folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz około 40 minut. Po tym czasie przetnij ziemniaki na pół i zobacz, czy środek jest miękki (po wbiciu widelca). Teraz wydrąż delikatnie miąższ ziemniaków i przełóż do miski.
Boczek wędzony surowy pokrój w kostkę, a cebulkę posiekaj drobno. Zarumień całość na patelni z odrobiną oleju. Przełóż do farszu z ziemniaków. Paprykę żółtą po oczyszczeniu pokrój w kostkę. Przełóż do miski. Dodaj też tarty żółty ser, masło i śmietanę. Posól, popieprz. Całość zamieszaj.
Na każdej połówce ziemniaka umieść po łyżce farszu. Złóż ze sobą ziemniaki i ułóż na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Włóż ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zostaw aż do zarumienienia sera, czyli około 15 minut.
Podawaj z posiekanym szczypiorkiem na zewnątrz i ulubionym sosem na zimno.