Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na idealny letni obiad - cukinie faszerowane nadzieniem z indyka. Cukinie są mięciutkie, a zapieczony ser dodaje całości niepowtarzalnego uroku i smaku. Soczyste nadzienie jest lekko pikantne, z subtelnie wyczuwalnym wędzonym aromatem. Bardzo proste, sycące, a przy tym całkiem zdrowe danie, z którą poradzi sobie absolutnie każdy!
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 455
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 210
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 455
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 210
Przepis dnia
Składniki
Jedną średnią cebulę pokrój w niewielką kostkę. Usuń szypułkę i gniazdo nasienne z jednej dużej papryki, a następnie rozdrobnij ją w około centymetrową kostkę. Trzy średnie cukinie przetnij wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wydrąż z nich miąższ oraz gniazda nasienne. Jeśli cukinie są wodniste, odrzuć nasiona, żeby nie rozwadniały farszu. Pokrój miąższ w niewielką kostkę.
Na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju rzepakowego. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż pokrojoną cebulę i smaż ją przez kilka minut na średnio niskim ogniu, aż wyraźnie zmięknie i stanie się szklista. Do podsmażonej cebuli dodaj pokrojony miąższ cukinii i paprykę. Zawartość patelni smaż przez kolejne 4 – 5 minut, aż papryka również wyraźnie zmięknie, a miąższ uwolni swoją wilgoć i zmniejszy objętość mniej więcej o połowę. Dodaj do farszu 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i podsmażaj przez kolejną minutę, do uwolnienia aromatu.
Do warzyw dodaj 500 g mielonego mięsa – ja tym razem używam mielonych udek indyka. Mięso rozdrobnij drewnianą łyżką i smaż przez kolejnych 5 minut, aż całkowicie straci surowość.
Dopraw farsz łyżeczką słodkiej papryki, pół łyżeczki wędzonej papryki, pół łyżeczki pieprzu cayenne, łyżeczką suszonej bazylii i łyżeczką suszonego oregano. Przemieszaj farsz do równego rozprowadzenia przypraw i wlej 400 g passaty pomidorowej. Rozprowadź sos w farszu i pozwól mu się zredukować. Dopraw farsz do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem.
W międzyczasie – mniej więcej w połowie szykowania farszu – zajmij się łódeczkami z cukinii. Wydrążone cukinie przełóż na blaszkę do pieczenia i posmaruj z obu stron niewielką ilością oleju. Posyp łódeczki je odrobiną soli i mielonego czarnego pieprzu. Wstaw cukinie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół na 20 minut.
Po 20 minutach wyjmij cukinie z piekarnika. Nadziej je równymi porcjami farszu i posyp startym parmezanem. Wypełnione cukinie ponownie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół na 15 minut lub do chwili, kiedy ser się rozpuści i nabierze pięknego, złotego koloru.
Smacznego!