Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na domową wędlinę z boczku. Tak przygotowany boczek będzie ładnie prezentował się na świątecznym stole.
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 80
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 213
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 267
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 427
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 80
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 213
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 267
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 427
Składniki
Przez środek boczku ostrym długim nożem robię głęboki tunel jednak nie przecinam na wylot. Boczek nacieram solą i przyprawami. Pozostawiam w temperaturze pokojowej na minimum 2 godziny do zamarynowania.
Do zmielonej sarniny dodaję drobno posiekaną cebulę, doprawiam solą i pieprzem do smaku. W przygotowany otwór w boczku nakładam farsz mięsny. Upycham go szerokim trzonkiem drewnianej łyżki.
Boczek obwiązuję sznurkiem wędliniarskim.
Układam w gęsiarce skórą do spodu, podlewam sokiem i piekę pod przykryciem w temperaturze 200°C 30 minut, aby dobrze nagrzała się gęsiarka. Dalej boczek piekę do miękkości w temperaturze 150°C. Miękki boczek odkrywam i ponownie piekę w temperaturze 200°C koło15 minut do zrumienienia.
Boczek można podawać gorący po upieczeniu jak i zimny w formie wędliny.