Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na domową wędlinę z boczku. Tak przygotowany boczek będzie ładnie prezentował się na świątecznym stole.
Makaron z łososiem w kremowym sosie to danie, które łączy w sobie prostotę wy...
Odsłon: 188
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 789
dziś zapraszam na bardzo łatwe, szybkie i tanie ciasto śmietanowe, które wych...
Odsłon: 13016
Czasem proste przepisy najlepiej się sprawdzają na obiad albo kolację dla cał...
Odsłon: 3186
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 577
Makaron z łososiem w kremowym sosie to danie, które łączy w sobie prostotę wy...
Odsłon: 188
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 789
dziś zapraszam na bardzo łatwe, szybkie i tanie ciasto śmietanowe, które wych...
Odsłon: 13016
Czasem proste przepisy najlepiej się sprawdzają na obiad albo kolację dla cał...
Odsłon: 3186
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 577
Składniki
Przez środek boczku ostrym długim nożem robię głęboki tunel jednak nie przecinam na wylot. Boczek nacieram solą i przyprawami. Pozostawiam w temperaturze pokojowej na minimum 2 godziny do zamarynowania.
Do zmielonej sarniny dodaję drobno posiekaną cebulę, doprawiam solą i pieprzem do smaku. W przygotowany otwór w boczku nakładam farsz mięsny. Upycham go szerokim trzonkiem drewnianej łyżki.
Boczek obwiązuję sznurkiem wędliniarskim.
Układam w gęsiarce skórą do spodu, podlewam sokiem i piekę pod przykryciem w temperaturze 200°C 30 minut, aby dobrze nagrzała się gęsiarka. Dalej boczek piekę do miękkości w temperaturze 150°C. Miękki boczek odkrywam i ponownie piekę w temperaturze 200°C koło15 minut do zrumienienia.
Boczek można podawać gorący po upieczeniu jak i zimny w formie wędliny.